NOVO MJESTO

Njihova pekarnica veliki je hit u Ljubljani, a sada otvaraju još jednu u Zagrebu, saznali smo detalje

Slovenke Špela i Maša u Zagrebu uskoro otvaraju pekarnicu u kojoj će nuditi samo jedan tip proizvoda i ručno rađeni sladoled

Još 2018. godine sestre Maša i Špela Debevc otvorile su svoju prvu pekarnicu u Ljubljani, nazvale je Sisters Kurtoš i postigle veliku popularnost. Njihove valjkaste slastice postale su hit na društvenim mrežama i u Ljubljani gotovo da i nije bilo osobe koja se u narednim godinama nije poželjela zasladiti njihovih bogatim, zasitnim kurtošima. A onda se ovih dana proširila vijest o novom slatkom mjestu u Zagrebu i izazvala zbilja velik interes, da bi se na kraju ispostavilo da iza svega stoje upravo ove poduzetne sestre. Kao i u prvoj, ljubljanskoj poslovnici, i u zagrebačkoj nudit će samo jednu vrstu proizvoda, kurtos kalacs, popularnu mađarsku slasticu koja se radi od dizanog tijesta, posipa šećerom (i cimetom), a zatim po želji puni ili poslužuje samostalno.

"Na ovu odluku o otvaranju još jedne pekare utjecalo je više stvari. Želja je bila otvoriti još jedan lokal negdje izvan Ljubljane, a priču smo htjele nadograditi u još većem gradu tako da smo potragu proširili na šire područje. Potvrda da je odluka bila ispravna bila je i činjenica da nam veliki broj gostiju (i nakon nekoliko godina) dolazi po kurtoše iz Hrvatske - posebno iz Zagreba", ispričala nam je Maša Debevc u kratkom razgovoru.

image
@sisterskurtos Instagram/

Otkrila je i kako će otvorenje biti u prosincu, a adresa na kojoj otvaraju lokal je ulica Milana Amruša 1, pored parka Zrinjevac. U ponudi će imati, kako kažu, slatke, tople kurtoše s raznim posipima, kurtoš s domaćim sladoledom i tri special edition kurtoše.

"Za početak ponuda će biti nešto manja nego u Ljubljani, ali ipak dovoljno široka za sve sladokusce. Zasigurno ćemo je nadograditi u narednim mjesecima. Osim kurtoša, imat ćemo i široku ponudu domaćih sladoleda koje sami radimo i nešto lokalne ponude što se tiče pića."

image
@sisterskurtos Instagram/
image
@sisterskurtos Instagram/

Maša nam je otkrila i kako su u zimskim danima u njihovoj pekarnici veliki hit topli kurtoši, a preko ljeta Special Edition te Coldy kurtoši sa sladoledom. Posebno je popularan i kurtoš s domaćom kašom od jabuka koju rade sami.

"Budući da je Zagreb poznat po divnom Adventu, vjerujemo da će se gostima u ovo doba posebno svidjeti naš Special Edition Rudolf kurtoš s crumbleom od čokolade i pireom od jagode. Puno ljudi vole i Harry Potter kurtoš, taj je u Ljubljani tražen tijekom cijele godine, a u Zagrebu ćemo ga nuditi u siječnju", dodala je Maša.

image
@sisterskurtos Instagram/
image
@sisterskurtos Instagram/

No za početak, objasnila nam je Maša, prioritet im je kvaliteta i privlačan izgled. Točnije, ponuditi najbolju, najukusniju i najfotogeničniju slasticu u gradu.

"Nadamo se da će nas Zagreb prihvatiti, obje smo impresionirane živahnim gradom i nadamo se da ćemo ovdje pronaći svoje mjesto", poručila je za kraj.

Kürtőskalács zapravo je, vjeruje se, izmišljen u Rumunjskoj, i to u Szekelyju gdje se većinski govori mađarski jezik. Radi se od dizanog tijesta i peče se na posebno oblikovanom ražnju kako bi se dobio specifičan valjkasti izgled. Upravo zbog izgleda mnogi ga nazivaju i dimnjak kolačem. Valja se u šećer ili šećer s cimetom, a može se poslužiti prazan ili puniti različitim kremama. Iznimno je popularan na ulicama Budimpešte, a često smo na kućice s kürtőskalácsem nailazili i oko shopping centara u Mađarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:54