U MAKSIMIR NA RUČAK

Nekadašnji nogometaš danas u maksimirskoj šumi radi provjereno dobar roštilj i omiljene klasike

 Berislava Picek/Cropix/
Nakon što je završio nogometnu karijeru, kuhao je u jednom od najboljih fine dining restorana u zemlji, a sada ima svoj restoran

Sve češće može se primijetiti da ponajbolji kuhari zapravo nisu školovani, nego su ili samouki ili dolaze iz drugih branši - njihov im je "prvi život" jednostavno dosadio, ili su svoj hobi odlučili profesionalizirati. Ali se rijetko viđa da u kuharski svijet zakorači perspektivan nogometaš i svijet slave, glamura i svega što ide uz nogometne zvijezde zamijeni vrućim loncima, tavicama i kuhačama. A upravo je to naša tema: priča o mladom i perspektivnom chefu Stefanu Preliću koji je prvotni životni poziv profesionalnog nogometaša zamijenio novim - kuharskim.

Stefan (27 godina) rođen je u Šapcu, gdje je još kao malen počeo igrati nogomet. Očito je bio talentiran jer je već u 13. godini zaigrao za beogradski Partizan, u kojem je bio šest godina, a sa 19 odlazi u Beč, gdje igra u prvoj postavi tamošnjeg NK First Vienna.

image
Berislava Picek/Cropix/


Nebrojeno puta bio je proglašavan najboljim igračem i strijelcem, a kako nam pokazuju statistike o uspjehu, koje je vodio njegov otac, samo do 16. godine zabio je više od 350 golova. Spominje nam da je kao "balavac" zabio pobjednička dva gola Crvenoj zvezdi, a tamošnje su novine tada pisale da je "Prelić rasplakao Crvenu zvezdu".

Život u Austriji i sve što je vidio nije ga se posebno dojmilo, čak naprotiv - izazivao mu je stres koji je liječio kuhajući kod kuće za sebe i prijatelje. Kuhanje je tada bila njegova antistresna terapija. Sve se manje vidio u profesionalnom nogometu i već u 23. godini, iako uspješan, donosi odluku, napušta ga i želi promijeniti profesiju - postat će kuhar. Njegova odluka je zvučala šokantno svima koji su ga poznavali, a ponajviše roditeljima. Bili su svjesni da je ona ujedno i konačna.

image
Berislava Picek/Cropix/


Bez stvarnog iskustva, prijavio se na nekoliko natječaja za posao i pozvali su ga u Restoran Korta (Poreč) na sezonu, gdje je bačen u vatru prave profesionalne kuhinje.

"Obukao sam tu kuharsku jaknu, pitali su me znam li peći roštilj. Pa pekao sam, rekoh (ipak su tu leskovački geni), i dali su mi da ispečem lignje na gradelama. Uf, zapravo nisam dotad ni vidio pravu jadransku lignju, a kamoli je ispekao na roštilju. Potvrda da ipak mogu biti kuhar bio je prazan tanjur i komplimenti gosta", prisjeća se Stefan.

Nakon sezone vratio se u Beograd, nešto malo stažirao i učio te potom otišao u Rovinj u Cap Aureo, restoran koji se tek otvarao, jer je želio naučiti sve ispočetka, a restoran pred otvaranjem je najbolje učilište. Posebno ako je pod ravnanjem chefa Jeffreyja Welle, koji slovi za vrhunskog i zahtjevnog profesionalca.

Nakon otprilike mjesec dana Wella ga je promaknuo u sous chefa. Budući da je ipak bio sportaš, naviknut na napore i natjecanja, cjelodnevno kuhanje nije mu uopće problem, a zadovoljan gost i prazan tanjur vesele ga jednako kako ga je veselilo zatresti mrežu protivničkoga gola.

Visoka kuhinja u Capu Aureo ipak ga nije ispunjavala - više voli tradicionalna jela, gulaše, a kako je naučio i recepte dalmatinske kuhinje, rado priprema pašticadu, janjetinu s bižima, gregade i brudete.

image
Berislava Picek/Cropix/


Uz Rovinj ga veže i romantika jer je tamo upoznao suprugu Ivu - zaljubili su se, vjenčali i došli u Zagreb. Radio je neko vrijeme u Taču, gdje mu je mentorica bila Jasna Ivošev, koju rado spominje i govori da ga je naučila mnogim trikovima i tehnikama pripreme domaće hrvatske kuhinje.

Iva i Stefan lani su uz pomoć tasta Marinka pokrenuli projekt simpatičnog malog restorana Ježeva kućica u maksimirskoj šumi te mu udahnuli novo ruho u kojem spremaju upravo onu hranu koju oboje vole i na kojoj su odrasli - tradicionalnu, od njegova roštilja s elementima Leskovca do zagrebačkih i dalmatinskih interpretacija.

image
Berislava Picek/Cropix/


Iako je Ježeva kućica startala za vrijeme pandemije, dobar glas se pročuo pa danas ako mislite sjesti na terasu njihova restorana, posebno za vikend, trebate rezervirati stol puno ranije. S obzirom na podrijetlo, zamolili smo Stefana da nam pripremi neka svoja jela - ponajprije ona na kojima je odrastao, ali i neka autorska. Smjestili smo se za stol poput Ježurke Ježića i Tete Lije te nestrpljivo iščekivali da počne šumski ručak.

Prvi tanjur je bio rižoto od mrkve, kozjeg sira i šafrana, kremast, odličnog okusa - šafran nije bio prejak, a riža je bila skuhana perfektno - vidi se da se kuhalo kako treba. Stefan je samo rekao: "Evo, da se vidi da mogu spremiti i rižoto, a sad idemo prema mojim krajevima".

RIŽOTO OD MRKVE I ŠAFRANA

image
Berislava Picek/Cropix/


Stiže leskovačka mućkalica - nekad se ona radila nakon roštilja kad je ostalo mesa pa se meso (najčešće vratina) izrezalo na trakice, a u posebnoj posudi se napravio gušći umak od luka i paprike te sve povezalo. "Mlađi" od nas sjećaju se da je ta mućkalica u raznoraznim društvenim restoranima bila sve samo ne jestiva - još kad bi uz to dodali kao prilog raskuhani đuveč, vašoj sreći nije bilo kraja. Stefan mućkalicu radi drukčije, ispravno, ali uz pomak - ne koristi ostatke od roštilja, nego vratinu marinira na suho sa soli, paprom i češnjakom u granulama te potom ispeče na roštilju na drveni ugljen - i poveže s umakom koji oplemeni domaćim ajvarom i ljutom tucanom paprikom. Doista, novo iskustvo i sjajno jelo.

RECEPT ZA LESKOVAČKU MUĆKALICU

image
Berislava Picek/Cropix/


Dolazi potom njegovo autorsko jelo - krem juha od jeruzalemske artičoke (čičoke), oraha i datulja. Ukusna i osvježavajuća juha, kojoj poseban tek daje hrskava koža od čičoke koju je prepržio u dubokom ulju. Predahnuvši, oblizavši brk, spremno smo dočekali Karađorđevu šniclu. Panirani rolani odrezak od telećeg buta punjen kajmakom. Ovo se jelo u raznim podvrstama može naći u raznim dijelovima našeg bazena - od ljubljanskog, zagrebačkog, a znali su ga zvati i "djevojčin san". Odrezak je stigao izrezan ukoso na veće komade, bio je sočan, a kajmak odličan. Moćkali smo pečene krumpiriće s korom u kajmak koji je iscurio.

KARAĐORĐEVA ŠNICLA

image
Berislava Picek/Cropix/


I kako završiti ručak nego opet po nekoj Stefanovoj tradiciji - telećom čorbom uz kiselo vrhnje i limun. Ovo je jelo za okrepu i često se pripremalo nakon fešti i dugonoćnih bdjenja jer kiselkast okus pomaže organizmu da se probudi.

TELEĆA ČORBA

image
Berislava Picek/Cropix/

Ježevu gozbu pratile su birane vinske kapljice hrvatskih vinara, a za odabir je bio zaslužan maitre de salle i sommelier Tomislav Auguštanac - od međimurskih sauvignona pa do korčulanskih pošipa, rukataca i dingača s Pelješca.

Još smo mi dugo ostali i pričali o planovima, receptima i idejama, ali zaključiti treba da nogometni chef Stefan Prelić nije pogriješio kad je promijenio profesiju jer njegovi tanjuri i okusi imaju snagu gola iz jedanaesterca u produžecima utakmice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 08:03