Ako ste se pitali

Napokon je razriješen misterij zašto mjehurići u šampanjcu u lancu ‘plivaju‘ prema gore

 Pexels
Od glasnog pucanja čepa do njegove gotovo zlatne nijanse, šampanjac ima mnoge značajke koje ga čine slavljeničkim pićem, ali nijedno nije tako prepoznatljivo kao njegovo fino pjenušanje. Kako se to postiže proučavali su čak i znanstvenici

Tim znanstvenika istraživao je i bacio novo svjetlo na misterij zašto se mjehurići u šampanjcu u ravnoj liniji "penju" prema površini uglavnom zlatne tekućine, što nije slučaj s drugim pićima.

"Intuicija nam govori kako mjehurići u šampanjcu, koji se dižu u ravnoj liniji, zapravo ne slijede ravnu liniju. Trag iza svakog mjehurića izbacuje onaj iza njega u stranu", rekao je prof Roberto Zeni, koautor studije sa Sveučilišta Brown na Rhode Islandu u Sjedinjenim Američkim Državama.

No, dodao je, to ne vrijedi za šampanjac i neke vrste piva.

Prema Zeniju, neobična osobina se svodi na određene sastojke u šampanjcu koji ne samo da mu daju okus, već se vežu za mjehuriće, mijenjajući kretanje tekućine dok se dižu i tako dopuštaju mjehurićima da formiraju lanac.

image
Pexels

"Ove molekule, koje se pričvršćuju na površinu mjehurića, izazivaju promjene u tragu koje zauzvrat uzrokuju da mjehurići ne budu izbačeni iz te pravocrtne konfiguracije", rekao je Zeni, a prenosi The Guardian.

Objavivši rezultate njihova istraživanja u stručnom časopisu Physical Review Fluids, Zeni i kolege iz SAD-a i Francuske opisuju kako su došli do svojih zaključaka provodeći niz eksperimenata u kojima su mjehurići dušika ubačeni u spremnik ispunjen mješavinom vode i glicerina. Pritom je tim mijenjao i veličinu mjehurića i razine deterdženta u mediju koje im je poslužilo za istraživanje.

Rezultati su otkrili da su mjehurići počeli formirati stabilne lance kako se veličina mjehurića povećavala. To znači da su se mjehurići dizali kroz tekućinu u ravnoj liniji. Sličan učinak je uočen kada je veličina mjehurića ostala konstantna, a koncentracija surfaktanta povećana.

Tim je proveo izračune kako bi istražio te efekte, ističući da - hoće li mjehurići formirati ravnu liniju - ovisi o uvijanju ili vrtlogu koji se stvara u tekućini iza mjehurića koji se diže.

image
Pexels

Dok povećanje veličine mjehurića može utjecati na vrtložnost, dopuštajući stvaranje stabilnih lanaca mjehurića, fini mjehurići šampanjca sugeriraju da je u igri drugačiji mehanizam. Autori istraživanja kažu da su ravne linije sićušnih mjehurića unutar šampanjca rezultat molekula okusa, poput masnih kiselina, unutar pića koje imaju svojstva surfaktanta. Kada se te molekule pričvrste na površinu mjehurića, mijenjaju njegovu površinsku napetost, čineći ga čvršćim.

"Zajedno ovi učinci stvaraju više vrtloga, što zauzvrat pridonosi promjeni prirode traga koji određuje mogu li mjehurići ostati u liniji", rekao je Zeni.

No čini se da istraživanje nije samo od pomoći u objašnjavanju zanimljivosti šampanjca.

"Razumijevanje zašto se mjehurići dižu u liniji ili se raspršuju ima važne implikacije za druge probleme, poput industrijskih procesa ili prirodnih pojava", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:50