ŠALŠA I KRASTAVCI U TEGLICAMA

Ljeto je pravo vrijeme za pripremu zimnice, a u novoj knjižici Ive Finderle pronaći ćete baš sve što vam treba

Detaljna knjižica Ive Finderle odličan je vodič za sve one koji se tek upuštaju u pripremu zimnice, ali i one kojima je potrebna dodatna inspiracija

Konačno je stiglo ljeto i vrtovi i klupe na tržnicama napokon se pune šarenim, svježim, sezonskim plodovima. Jagode smo već ispratili, zeleno lisnato povrće ubacujemo u gotovo svako jelo, kao prilog ili salatu, tu je i bobičasto voće, breskve i marelice, a napokon je stiglo i vrijeme toliko obožavanih tikvica i krastavaca. Koliko jedva čekamo prve, prave, slatke rajčice i paprike teško je riječima prepričati. Isto uzbuđenje oko sočnih sezonskih plodova, čini se, s nama dijeli i Iva Finderle, magistra nutricionizma i autorica na blogu Healthy Little Tooth o kojoj smo već pisali u nekoliko navrata i koja je, da bi zadržala svu moć omiljenih plodova iz svog vrta, odlučila krenuti eksperimentirati s kiseljenjem, sušenjem, zamrzavanjem, kuhanjem i fermentiranjem. Sve je potom spremila u teglice, a kada je krenula s kušanjem pripremljenog, shvatila je da joj to zbilja dobro ide. I tada je došla na ideju knjižice ili vodiča, kako vam draže, "Godišnja doba u teglicama", prepunog savjeta i recepata za najfiniju zimnicu.

image
Iva Finderle/

Nedavno ga je predstavila i svojoj publici, koja se na njezinom Instagramu okuplja kako bi pratila zgode i nezgode iz njezine male istarske kuhinje, a kada smo ga u ruke dobili i mi, prelistali i zadubili se u čitanje, znali smo da vijest o ovoj PDF knjižici moramo proširiti.

Naime, u pitanju nije tek obična knjižica s receptima i savjetima koji su ionako, tamo negdje u bespućima interneta, udaljeni tek dva klika mišem. U pitanju su 132 stranice na kojima je Iva uspjela skupiti baš sve što možete zamisliti da će vam kod pripreme zimnice zatrebati, od nabavke opreme (koju vjerojatno imate kod kuće, ali toga još niste svjesni), preko najboljeg načina skidanja etiketa sa starih staklenki kako biste ih iskoristili ponovno (ovaj dio nas je posebno oduševio), sterilizacije, osnovnih namirnica pa sve do detaljno opisanih načina konzerviranja.

image
Iva Finderle/
image
Iva Finderle/

Njezina "Godišnja doba u teglicama" tako će vam odgovoriti na pitanja kako kiseliti, sušiti, kuhati, zamrzavati i fermentirati omiljene plodove, a kada usavršite tehnike, tu su i recepti podijeljeni po godišnjim dobima. Proljeće tako možete rezervirati za pripremu džema od ljubičastog luka, ukiseljenih šparoga, ketchupa od cikle ili sirupa od bazge, ljeto za pekmez od trešanja s ginom (koji zvuči predobro!), tikvice u maslinovu ulju, šalšu i rajčice na još nekoliko načina, sataraš, ajvar i malidžano, dok u jesen razmislite o pripremi kompota, džema od šljiva i čokolade te usoljenih maslina, a ovogodišnja zima neka bude doba kada ćete napraviti svoj prvi džem od kivija ili sirup od limuna i đumbira.

SAVJETI IVE FINDERLE: KAKO UKISELITI KRASTAVCE I DRUGO POVRĆE

image
Iva Finderle/
image
Iva Finderle/

I to je samo dio recepata koji vas čekaju u Ivinoj iznimno detaljnoj knjižici, koju kupiti možete uz nekoliko klikova na njezinom blogu i koja će vas koštati 12 eura. Ako pitate nas, za 132 stranice više nego korisnog štiva ilustriranog sjajnim fotografijama od kojih će vas neke natjerati da obrišete slinu iz kuteva usana, a druge da gotovo osjetite rajčicu pod prstima ili miris pečene paprike u nosu, to je itekako poštena cijena. Također, toplo savjetujemo da, dok čekamo da Iva popusti i na nagovor mnogih kolega i pratitelja svoju knjižicu i ukoriči, vi je isprintate sami. Spremite je u kakav lijep fascikl i stavite na policu s knjigama, vjerujemo da ćete je otvarati češće nego što ste i sami na prvu pomislili.

Iva Finderle inače je autorica knjižica sa sezonskim receptima, a u suradnji s Matejom Zvirotić Andrijanić napravila je i besplatni priručnik "Jedem pametno, kuham odgovorno". Njezine knjižice možete pronaći na blogu. Također, nedavno je s nama podijelila i nekoliko dobrih savjeta za izradu kefira kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:20