ISPROBALI SMO

Kupili ste previše mandarina? Umjesto da ih pretvorite u kolač, dodajte im sol i napravite fantastičan dodatak jelima

Iako volimo dobar biskvit kolač s mandarinom, ovo je još bolje

https://www.instagram.com/p/Czeo5dpSUJ3/Baš kao što je to slučaj s limunima, i mandarine koje su barem mjesec dana stajale u soli i začinima mogu postati više nego odličan dodatak jelima. Naime, ako ste se ovih dana preračunali i kupili kilu previše, ne brinite. Pripremite staklenku, kilogram soli i začine kao što su papar i lovorov list pa se bacite na pripremu dodatka koji će svako jelo podići na razinu više. I ne govorimo to tek tako, a to će najjasnije biti onima koji su u svoj život uveli uporabu usoljenog limuna.

ŠTO JE USOLJENI LIMUN I KAKO GA NAPRAVITI?

image
Neda Batinić/

Riječ je o dodatku koji jelima daje lijepu dozu svježine, blag citrusni okus i jačinu. Dodaje se slanim i slatkim jelima kao što različite tjestenine, rižota, pečenja, staviti se može čak i na pizzu, ali i ubaciti u smjesu za kolač te ga učiniti daleko zanimljivijim. Umami okus dobiva se fermentacijom koja se događa kada limune ostavite u soli, a isto to dogodit će se s mandarinama. One će poprimiti kompleksniji, tek blago slatkast i kiselkast okus i vrlo lako postati omiljeni dodatak.

image
Lidija Lončarić/

Kako biste napravili usoljene mandarine, najprije nabavite plodove koji nisu tretirani. Ako ipak niste sigurni u podrijetlo, dobro ih isperite i očistite. Zatim ih zarežite na četiri dijela, ali neka se pri dnu još uvijek drže zajedno. U utore stavite sol. Ona može biti sitna ili krupna. Baš kao što je to slučaj kod limuna, brojni recepti nalažu da se koristi između 5 i 10 posto količine soli u odnosu na količinu plodova. Dio mandarina možete prerezati na pola ili na četvrtine kako biste popunili cijelu staklenku. Također, staklenka mora biti sterilizirana.

Uz sol, mandarinama uvijek možete dodati i začine po želji. Sve što se obično dobro slaže s citrusima, i ovdje može biti dobra ideja. Primjerice, cimet, papar i lovor samo su neki od začina koje vrlo lako možete ubaciti u staklenku. Sve dobro pritisnite, pustite da dio soka iscuri iz plodova pa poklopite i držite na tamnom i hladnijem mjestu.

Mi smo kod pripreme usoljenih mandarina koristili rozi papar i lovorov list, a inspirirao nas je jedan od postova talentirane autorice kuharica Thalie Ho.

S vremenom će se u vašoj staklenci razviti dobre bakterije i kvasci, koji će omekšati koricu mandarine i stvoriti kompleksan okus.. A nakon što su mandarine u smočnici odstajale barem mjesec dana, tada je vrijeme da napokon uživate u plodovima svoga rada i zaljubite se u tako jednostavan, a moćan i zbilja ukusan dodatak jelima. Dobar tek!

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:30