POPULARNA JELA

KULINARSKI PUT OKO SVIJETA: Tri umaka koja govore 100 jezika!

 Getty Images/iStockphoto
Svi planovi za kuhanje padnu u vodu kad kući s posla dođete umorni i gladni?

Uz dva-tri kulinarska trika, mrvu pripreme unaprijed i Brzo & Fino gotove umake večera može biti gotova dok vi tražite najdražu seriju i slažete si ugođaj za savršeno opuštanje. Ako inspiraciju želite potražiti u različitim kuhinjama svijeta, na pravom ste mjestu. Upoznajte svjetske kuhinje, inspirirajte se ili jednostavno pripremite ukusne farfalle sa svinjetinom u umaku od gljiva, brze lazanje ili pak zapečenu cvjetaču!

Italija

Wood fire pizza Margharita
Getty Images/iStockphoto

Pizzu obožava cijeli svijet, a podjednako su voljeni i umaci talijanske kuhinje. Bilo da su od rajčice, mesa ili kremasti bijeli od sira, savršeno se slažu s bezbroj vrsta talijanske tjestenine. Pravo bogatstvo kuhinje naših susjeda upoznat ćete proučavajući po regijama ili pak sirevima, kojih je više od 400 vrsta.

Francuska

Freshly baked French baguettes on white wooden table. Top view, copy space
Getty Images/iStockphoto

Francuska kuhinja po mnogima je sam vrh kulinarstva, savršena u svim aspektima - od jednostavnih kombinacija s baguetteima preko bogatih seoskih juha do vrhunskih čokolada. No u osnovi ove kuhinje neke su namirnice konstanta, poput maslinova ulja, meda, lavande, češnjaka i sira.

Grčka

Yellow Tomato Salad with Feta Cheese
Getty Images/iStockphoto

Grčka kuhinja jedinstvena je kombinacija mediteranskih utjecaja, inspirirana morem, tradicijom i škrtim tlom. U njoj se susreću maslinovo ulje, svježi sirevi, začinsko bilje te ribe i plodovi mora na način koji je Hrvatima i poznat i stran.

Kina

Fried rice with beef
Getty Images/iStockphoto

Možda je poznajete kao carstvo pržene riže i pekinške patke, no kineska je kuhinja jedna od najbogatijih i najraznovrsnijih na svijetu. Već u osnovnoj podjeli, onoj po regijama, glavnih vrsta kineske kuhinje je osam - Fujian, Cantonese, Anhui, Zhejiang, Szechuan, Shandong, Jiangsu i Hunan - a podvrstama i okusima ne zna se broj.

Indija

Spicy Channa Masala with chickpeas.
Getty Images/iStockphoto

Koliko je u Indiji jezika, toliko je i različitih kuhinja. Čak i više, jer službenih jezika ima „samo“ 22. U korijenima indijske kuhinje su vedska, džainistička i budistička uvjerenja, a temelji jela su proso, riža, bijelo brašno te svježe i sušeno začinsko bilje. Na sjeveru bogatstvo okusa povezuju senf i ulje od kikirikija, a na jugu kokosovo i sezamovo ulje te curry.

Tajland

Som Tam Thai - Thai green papaya salad with peanuts.

Tajlanđani su stvorili savršeni miks slatkog, gorkog i kiselog. U tajlandskoj kuhinji uživa se u rižinim knedlicama, sjeckanoj svinjetini, tofuu, umaku od soje i raznim fermentiranim umacima.

Meksiko

Chili Con Carne in bowl with tortilla chips on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Premda se na prvu ne bi reklo, meksička kuhinja kompleksna je poput francuske ili kineske. Ne boji se eksperimentirati s kakaom, rajčicom i tikvicom, ali ono što je čini istinski jedinstvenom je čili. Meksička kuhinja koristi najviše vrsta čili papričica na svijetu, i to za okus, a ne ljutinu.

Svinjetina u umaku od gljiva

Chicken farfalle alfredo with mushrooms and sundried tomatoes
Getty Images/iStockphoto

Sočna kombinacija svinjetine i umaka od vrhnja i gljiva s farfallama zvuči zamamno za jelo, ali predugo za kuhanje. No, prženje komadića svinjetine na masti i luku traje svega 10-ak minuta, a čim poprime zlatnu boju sa svih strana, podlijte ih s malo vode i pustite da krčkaju. Tako će meso omekšati i biti ukusnije, a vi ćete za to vrijeme iz hladnjaka izvaditi tjesteninu koju ste jutros skuhali i Brzo & Fino umak s okusom šampinjona. Prelijte ga po mesu, pomiješajte i pustite koju minutu da se prožme. Vrući umak zagrijat će hladnu tjesteninu i stvoriti optimalnu temperaturu savršeno ukusne i brze večere.

Cvjetača i Ribanac se vole

close up of a tray of rustic baked cauliflower cheese
Getty Images/iStockphoto

Ne volite navečer jesti meso? Kuhajte komadiće cvjetače u kipućoj vodi 10 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a cvjetaču procijedite i posložite u namašćenu vatrostalnu posudu. Zalijte je s barem dva Brzo & Fino umaka s okusom Ribanca te po želji naribajte još nekog sira. Za 20 minuta uživat ćete u ukusnom obroku uz koji savršeno ide bijelo vino. Poželjet ćete to jesti svaki drugi dan!

Brze lazanje

A piece of freshly made vegetable lasagna
Getty Images/iStockphoto

Lazanje se nikom ne da raditi! Ostatak umaka bolonjez od jučerašnjeg ručka, gotovi listovi za lazanje i 20 minuta u pećnici dovoljni su za jako slastan obrok. Na dno namašćene vatrostalne posude izlijte Brzo & Fino umak bechamel, složite prethodno namočene listove lazanja, pa opet umak i potom meso. Na to složite još jedan sloj bešamela i mesa i to je to! Budite izdašni s umakom, dodajte malo Ribanca na kraju i lazanje će biti supersočne!

Okušajte svoje kulinarsko umijeće u svjetski slavnim kuhinjama uz Brzo & Fino umake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:04