Dosadna i preskupa?!

Hit namirnica izazvala žustru raspravu: ‘Mrzim je. Umorna sam od glumljenja da mi se sviđa‘

Kad govorimo o burrati, nju ili obožavaš, ili je uopće ne voliš. Nema između!

Nakon što smo ovaj tjedan već pisali o zanimljivoj polemici u kojoj Britanci raspravljaju koja je nijansa čaja ona prava, na Twitteru se rasplamsala nova.

Naime, ljubitelji hrane na ovoj društvenoj mreži upustili su se u raspravu o tome je li burrata dobar sir. Reakcija je to na članak koji je napisala gastro novinarka Tammie Teclemariam, pod naslovom "Velika debela mrlja dosade...". Nije trebalo dugo da članak, objavljen sredinom ovog ljeta na Grub Streetu, postane viralan i podijeli javnost na one koji se s njom slažu i one koji burratu obožavaju.

image
Unsplash

Teclemariam je napisala da, iako burrata nije "problem" sama po sebi, njezina raširena upotreba u restoranima, odnosno jelima, obično popraćena visokom cijenom, dovela je do "burratamanije". Neki su odmah stali na njenu stranu jer je izgovorila ono što se drugi ne usude, pa je jedna osoba napisala: “Tako mi je drago da je ‘burrata rasprava‘ napokon došla na red da napokon mogu priznati: MRZIM JE. UMORNA SAM OD GLUMLJENJA DA MI SE SVIĐA." Drugi je rekao: "Konačno netko osim mene zauzima stav protiv burrate." Treći je dodao: "Nisam siguran tko to treba čuti, ali burrata ne mora biti u svemu", prenosi Independent.

Oni koji su bili protiv burrate u jelima opisali su meki talijanski sir punjen vrhnjem kao "dosadan", "precijenjen" i "blag". Međutim, neki su žestoko branili ovu meku lopticu kremastog sira i čvrsto iznijeli svoje stavove. "Tko god je izmislio burratu, zaslužuje Nobelovu nagradu za mir", izjavila je jedna osoba, dok je druga napisala: "Pojest ću burratu umjesto svih njih, ako je ne žele." Jedan se čak našalio da je članak napisala osoba intolerantna na laktozu pokušavajući "širiti propagandu protiv sira".

image
Pexels

Inače, burrata je proizvod koji potječe iz talijanske regije Puglia i vjeruje se da se proizvodi još od oko 1920. godine. Istraživači kažu da ju je prvi napravio lokalni proizvođač sira Lorenzo Bianchino Chieppa na seoskom imanju u blizini Castel de Monte, pod nazivom Masseria Bianchini. Međutim, to su osporili proizvođači burrate u Andriji, koji tvrde da su oni izmislili ovaj sir.

image
Pexels

Međuti, riječ "burrata" prvi put se pojavljuje u publikaciji Guida Gastronomica D‘Italia iz 1931. godine, popisu regionalnih recepata Italije. Navodi burratu kao tipičan proizvod Andrije, grada u regiji Apulija. Više o burrati možete pročitati i ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:55