U Zagrebu je u Martićevoj ulici prije nešto više od godinu dana otvoren bistro Divas. Za one koji eventualno za njega još nisu čuli, nalazi se u istoj ulici kao i istoimeni kafić u koji se ide na dobru kavu ili čaj te odlične kolače. A bistro Divas je naravno rezerviran za gablec i ručak. Priča ovog bistroa u kratko se vrijeme lijepo razvila i razvija se i dalje.
U Divasu ne staju s idejama, ali ostaju vjerni svom prvotnom konceptu - jednostavnoj hrani. Pod jednostavno ne mislimo na obično ili dosadno jer hrana u Divasu ni u kojem pogledu nije takva. Iako se ovdje jede i na žlicu, Divas je daleko od menija klasičnih zalogajnica u Zagrebu. Jelovnik nije velik što je i normalno za ovakav prostor, odnosno koncept bistroa.
Osnove jela
Ovo nije ni tipičan restoran, ali ovdje se kuha ozbiljno kao i na mjestima s puno opsežnijom kartom. Osnova svakog jela su kvalitetne i svježe namirnice koje chef kuhinje Tomislav Ivanešić svakodnevno nabavlja na zagrebačkoj tržnici Dolac. Mi Divas nismo posjetili da bismo provjerili jesu li dobri kao na počecima jer znamo da drže konstantu u kvaliteti.
No, ipak smo došli pogledati što su to novo smislili i uvrstili na meni. Naime, iako su neka jela u njihovoj ponudi stalna, i iako se zna da se ovdje na primjer od početka jede zaista dobar wok, ipak se ovisno o sezoni i chefovoj inspiraciji na meni dodaju i neka nova jela. Za jesensku shemu pripremili su tako pečene paprike punjene junetinom i prosom, zatim pačja prsa marinirana u kadulji i timijanu poslužena s pireom od celera i krumpira uz grilane smokve u portu.
Zvuči slasno i, vjerujte, jest. Nadalje, tu je i juneći but s basmati rižom, bukovačama i kokosovim mlijekom pa falafel s grilanim povrćem i umakom od jogurta.
Dobre kapljice
U Divasu se mogu popiti kvalitetna vina na ča- še, craft piva, a ni onaj slatki dio neće razočarati. Tim Divasa sjajno funkcionira, cijeli ovaj koncept ima glavu i rep, ne teže biti nešto što nisu, odnosno pretenciozni, kuha se iskreno i radi se s užitkom.
Tako odrađen posao ima rezultat, a i gosti prepoznaju taj trud jer Divas je stalno pun. Stoga je i glavi kuhinje Ivanešiću poticajno kuhati za one koji cijene to što radi. Znati da ljudi vole tvoju hranu i da dolaze po još dodatna je potvrda svakog ulaganja. Iz Divasa se šire divni mirisi koji će vas sigurno privući kad prošetate Martićevom i ...uživajte.