Piliću, slomit ću ti krila

Piliću, slomit ću ti krila”, pjevušila sam u sebi dok sam razmotavala papir s dvadesetak dolačkih pilećih krilaca. Povremeno se u meni i danas javi onaj neki dječji refleks gnušanja na koščato, kožnato, neočišćeno pile, ali traje samo sekundu. Čim otkuca zvono za meč između mene i pokojne životinje, pretvaram se u krvoloka kojem nimalo ne smeta da mu krv curi niz podlakticu, a komadići hrskavice frcaju po cijeloj kuhinji. Samo što ne krenem zubima trgati sirovinu na komade.

Vjerojatno prilično komično izgledam dok svojim nejakim rukama ne mogu isprve prepiliti ni pileću kost, pa odskakujem od poda i prebacujem svu težinu tijela na nož. A možda i nije problem u nedostatku muskulature, nego u nepoznavanju pileće anatomije. Teško mi je riječima opisati gdje treba prerezati krilce, kao što mi je bilo teško shvatiti poteze iz recepta koji mi je Vesna Veselić (frendica, kolegica čijem se prijelomu divite u Dobroj hrani) izdilala mejlom, a koji sam vam tu kopipejstala.

U potrazi za pravom točkom iznad (ili ispod?) zgloba, piceki i ja radili smo vježbe razgibavanja, mislim da je tako nekako izgledalo kad mi je mama po rođenju razmrdavala kukove. Dobro, ona je, nadam se, bila nježnija, pod mojim rukama krckale su krhke pileće kosti. Bila sam uvjerena da ću nakon petog krilca ući u grif, ali nisam ušla nikada. Neke sam na kraju praktički slomila rukama, neke sam siledžijski prepilila preko zgloba, a tek polovicu sam uspjela normalno rastaviti na dijelove. Utopila sam ih u marinadi od naranče i soja sosa čak dan ranije.

Vesna je bila glavna, na kraju i jedina hrabra gošća koja je, bar se činilo, bez predrasuda pristupila mojim krilcima. Budući da su druge iskoristile izgovore poput “Ovaj tjedan ne jedem. Uopće. Ništa”, “Joooj, super, otkazujem cycling. Fuck, odjednom sam dobila grčeve i umrla kod kuće” i “Mrmljmrm, javim ti”, mogu samo zaključiti da još ne slute kakav sam nevjerojatan talent. Ne brinite se, cure, ugurat ću vam ja ta krilca u usta kad-tad. No, budući da je Snave jedina ranije probala baš ovakva krilca, za koja je čak tvrdila da su zasjenila cijelu seriju mesa s roštilja, njezino mišljenje mi je bilo izrazito važno.

Sadrži taj recept i dvije pomalo zastrašujuće riječi – reduciraj i glaziraj. Napokon sam ih demistificirala, zapravo se svode na miješaj na vatri, premaži i zapeci. Doduše, nekako mi se čini da je ova moja redukcija bila hiper ubrzana, stavila sam marinadu na najjaču moguću vatru, ali čini se da joj nije ništa naštetilo. Glaziranje je toliko obična stvar da ni ne zaslužuje tako pompoznu riječ. Glaziram ti kaj god hoćeš. Krilca su ispala toliko super da ih Vesna ovaj vikend radi za svoje goste. Shvatila žena – ako sam ih ja svladala, može to svatko. Napravila sam uz njih i salatu od butternut tikve, feta sira i matovilca. Nije mi jasno što je tu pošlo krivo, ali salata je bila… *umetni prostu riječ prema želji. Vesna ljubazno o njoj nije rekla ništa, ali čeprkala je samo po matovilcu. Iako mene krilca uglavnom asociraju na američki nogomet, osim zalijevanja pivom, druge veze sa sportom nismo imale. Eventualno bi se tu vrstu blebetanja moglo proglasiti novom sportskom disciplinom, nešto kao maratonsko tračanje jedan na jedan. No, danas je Super Bowl, imam novu žrtvu. Onaj moj je fanatik američkog nogometa, pa ću mu upotpuniti doživljaj. Ionako obožava sve što mu skuham. Jer mora.

Copy-paste krilca

• 20 pilećih krilaca

• 125 ml soja sosa

• 100 ml svježeg soka od naranče

• žlica meda

• 1/4 žličice mljevenog đumbira

• 2 režnja češnjaka, neoguljena i blago zgnječena

Na pilećim krilima odvojite batačiće od krilaca. Malo krilce odstranite i upotrijebite za temeljac. Batačiće odmah iznad zgloba zarežite, a kožu oko kosti gurnite prema gore, da više podsjećaju na prave batke. Odsijecite taj donji, zglobni dio batka. Napravite marinadu od maslinova ulja, soka od naranče, korice naranči, meda, soja sosa, papra i neoguljenih režnjeva češnjaka pa ostavite krilca u njoj par sati. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Izvadite krilca iz marinade, i pecite ih 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju i sokovi koji izlaze nisu više ružičasti. Marinadu reducirajte na jakoj vatri dok nije sirupasta, polijte ju po pečenim krilcima i pecite još 10-ak minuta, dok se krilca ne glaziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:31