Misterij riješen

Treba li pećnicu doista zagrijavati prije pečenja i njena vrata držati otvorenima kad smo gotovi s pečenjem?

Svima su nam na pamet pala ova pitanja barem jednom u našem kuharskom stažu. Sad se tim stručnjaka pozabavio pronaći odgovore

Bez pećnice bismo ostali zakinuti za cijeli niz omiljenih jela, no uz korištenje tog korisnog kuhinjskog uređaja vežu se i određene nedoumice. Najveća je, dakako, treba li pećnicu prethodno zagrijati. U mnogim receptima se, naime, navodi kako pećnica prije stavljanja jela u nju treba biti zagrijana na određenu temperaturu, međutim neki tvrde kako je prethodno zagrijavanje obično rasipanje energije. (Oni koji to tvrde vjerojatno nikad nisu pekli kolače ili radili s dizanim tijestom...). No, da se vratimo na temu kojoj su se posvetili i stručnjaci njemačke tvrtke Öko-Test.

image
Pexels

Prvo što su zaključili jest da dio odgovora leži u tome kakvu pećnicu imate, jer različitim pećnicama treba različito vrijeme zagrijavanja. Također, podsjećaju i kako prilikom pripreme nekih vrsta hrane prethodno zagrijavanje nije potrebno. Tako, primjerice, smrznute proizvode ili složence možemo staviti peći dok je pećnica još hladna.

Nadalje, dali su i koristan savjet vezan uz zagrijavanje pećnice. A taj je da treba paziti da je pećnica prazna prije nego što je uključimo jer ćemo u protivnom rasipati energiju i novac na zagrijavanje limova i posuda za pečenje koji ne trebaju biti zagrijani.

image
Pexels

Sljedeće važno pitanje vezano uz korištenje pećnice je što napraviti nakon što smo iz nje izvadili pečeno jelo - trebamo li je ostaviti otvorenu ili je ipak treba zatvoriti? Neki tvrde kako je treba otvoriti, kako se od stvorene vlage pri pečenju ne bi u pećnici stvorila plijesan. No stručnjaci iz Öko-Testa tu tvrdnju opovrgavaju naglašavajući kako je teško da do toga dođe ako imamo ventilacijsku pećnicu, a pogotovo zato što su temperature u pećnici obično toliko visoke da bi spore plijesni teško preživjele.

Dapače, mišljenja su kako više štete činimo ako ostavimo pećnicu otvorenom nakon pečenja na visokim temperaturama jer vlaga iz nje oštećuje kuhinjske fronte, a i masnoća se "lijepi" na zidove i kuhinjske ormariće. No, ističu kako i taj dio u mnogočemu ovisi o kvaliteti materijala od koje je kuhinja napravljena.

Stoga, ako bismo trebali izvući zaključak, možemo reći kako je pećnicu potrebno prethodno zagrijati kod jela kod kojih je to neophodno, te da je vrata pećnice, ako je ona kvalitetna, uvijek bolje držati zatvorenima nakon što smo gotovi s pečenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:22