Tako se rade

7 pravila za uvijek savršene prženice, više nikad neće biti masne, gnjecave ili suhe

 Shutterstock
Ovo je jedno od jela koje su nam bake i mame nerijetko pripremale, a koje i danas rado jedemo, čak i u novoj, slatkoj varijanti

Mnogi među nama odrasli su na prženicama ili, kako ga neki zovu, pohanom kruhu (iako se ovako pripremljeno jelo uopće ne poha). Međutim, iako ih jedemo već godinama, bilo za doručak ili večeru, u slatkoj ili slanoj varijanti, i zapravo je vrlo jednostavno jelo, zna se dogoditi da nas razočaraju. Za to, očekivano, ne postoji samo jedan razlog, već njih nekoliko, a kad ih jednom usvojite, vidjet ćete, svaki puta će vam ispasti savršene. Neće biti ni suhe, ni gnjecave, ni masne, ni izgorene..., već savršeno meke, sočne i slasne.

Idealna mjera

Svima nam se dogodilo da izrežemo gotovo cijelu štrucu kruha i očekujemo da će za to biti dovoljna 2, 3 jajeta i 2 dcl mlijeka. E neće. A dogodi se i da pretjeramo s mlijekom zbog čega su prženice gnjecave ili, pak, dodamo previše jaja, pa postanu žilave. Mjera je sljedeća: na 2 šnite običnog bijelog kruha ide jedno cijelo jaje i oko 50 ml mlijeka.

image

Jaja uvijek umutite ručno

Unsplash

Priprema

Iako se mnogi ulove miksera čim treba umutiti jaja, za ovo jelo to nije dobro, kao uostalom i kad pohate. Dajte si truda i umutite jaja i mlijeko vilicom ili pjenjačom jer će prženice biti puno sočnije.

Koji kruh koristiti

Za prženice možete koristiti gotovo sve vrste kruha, osim možda čistog raženog i heljdinog, jer je kompaktan, mokar i neće dobro upiti mlijeko i jaja. No, bitno je i da ne koristite svježi kruh kako se prženice ne bi raspadale pri pečenju. Za prženice je, dakle, najbolji kruh star barem dan ili dva.

Koliko ga debelo rezati

Kao i mnogim drugim stvarima u životu, tako je i kod prženica bitno naći ravnotežu. Kriške kruha ne smiju biti pretanke (jer će se ili raspasti ili izgorjeti), ali ni predebele (jer bi mogle ostati gnjecave ili suhe u sredini). Oko 1,2 cm bi bilo idealno.

Na čemu ih pržiti

Prženice se peku na dvije kombinacije masnoća. Prva, za slatku varijantu jesu ulje i maslac, a druga, za slanu varijantu su ulje i svinjska mast. Za čistim uljem posegnite samo kad nemate druge masnoće u kući. A čisti maslac i svinjsku mast izbjegavajte jer će vam prženice lakše izgorjeti.

image
Unsplash

Treba li masnoća biti kipuća

Kod pečenja prženica vrlo je važno ne zagrijati kombinaciju masnoća na najjačoj temperaturi kako ne biste dobili crne prženice. Dakle, ako imate štednjak na struju, kojem je jačina temperature izražena od 1 do 9, tada masnoće zagrijte na 8, a dok ih pržite smanjite na 7. I pazite, prženice se peku svega nešto više od minutu sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju.

Što poslužiti uz prženice

U djetinjstvu su nam ih posluživali uz domaće vrhnje ili sir i vrhnje, malo domaće slanine i rajčice ili posute topivim sirom. U novije vrijeme sve se češće serviraju kao slatko jelo te se uz mlijeko i jaje stavi cimet, korica limuna i vanilija, a onda se prženice servira uz bobičasto voće, bananu, sladoled, med ili uz čokoladni namaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:28