PA KAŽE!

Znanost kaže kako je pjevanje na glas izuzetno dobro za vaše zdravlje


Iris Hazler
08.12.2017.16:45
Znanost kaže kako je pjevanje na glas izuzetno dobro za vaše zdravlje
Profimedia

sažeto

Znanost sugerira da pjevanje iz sveg glasa itekako utječe na zdravlje


Iris Hazler
08.12.2017.16:45

Znate ono kad ste sami u autu ili ispod tuša i okinete nevjerojatnu solažu Mariah Carey? OK, možda nije tako dobro, ali je osjećaj nevjerojatan, a sada nas i znanost potiče da pjevamo iz sveg glasa što više i što češće.

Naime, istraživanja pokazuju kako je pjevanje izuzetno dobro za naše mentalno zdravlje, a pomaže i u smanjenju simptoma astme.

Znanstvenici trenutno istražuju fiziološke i psihološke prednosti pjevanja s obećavajućim rezultatima. Studija objavljena na Journals Sage Pubu pokazala je kako glazba potiče društvenu povezanost, kognitivnu stimulaciju, mentalno zdravlje, užitak i transcendenciju.

Većina studija u ovom području istraživanja pokazuje kako pjevanje može poboljšati vaše raspoloženje i stvoriti osjećaj grupnog identiteta.

Neki znanstvenici teoretiziraju da ti osjećaji pripadnosti mogu nastati zbog hormona, endorfina i oksitocina, koji se oslobađaju pjevanjem. Zajedno, ove osjetljive kemikalije mogu donijeti zadovoljstvo i ublažiti stres. Nadalje, grupna pjevanja mogu pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti te pružiti svojevrstan odmor za ljude koji pate od demencije i Parkinsonove bolesti.

Fizički čin pjevanja može poboljšati i zdravlje dišnog sustava. Istraživanja o pjevanju i astmi otkrilo je da glazbena terapija može pomoći kod simptoma, ali su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to u potpunosti potvrdilo.

Dakle, dok znanstvenici i dalje prikupljaju više podataka, nije loša ideja zagrijati vaše glasnice, bez obzira zvučite li fenomenalno ili ne, za zdravlje je!

glazba

zdravlje

pjevanje

pjevanje na glas

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter