Nikad nije rano!

Živcirate sve ukućane kad 'raspalite' Mariah i Georgea Michaela i prije nego počne studeni? Pa čestitamo, znanost je na vašoj strani


100posto
18.11.2019.15:00
Živcirate sve ukućane kad 'raspalite' Mariah i Georgea Michaela i prije nego počne studeni? Pa čestitamo, znanost je na vašoj strani
Profimedia

sažeto

Božić dolazi, a vi slobodno pojačajte blagdanski osjećaj omiljenim pjesmama jer kažu da je to zdravo


100posto
18.11.2019.15:00

Postoje dvije vrste ljudi na svijetu - oni koji vole Božić i oni koji ga ne mogu podnijeti. Ako ste u prvoj skupini, vjerojatno već danima, ako ne i tjednima potajno slušate omiljene božićne pjesme i jedva čekate da se upale lampice u gradu da konačno možete pokazati svoje ozareno lice na adventu.

A čini se kako ste u tom slučaju puno sretniji od onih koji nisu oduševljeni blagdanskom playlistom.

Naime, psiholozi su zaključili kako nas božićne pjesme čine sretnima.

Terapeutska moć glazbe već je odavno prepoznata, a samo slušanje glazbe psiholozi opisuju kao "jedno od najugodnijih ljudskih iskustava".

Osim toga, božićne pjesme u nama bude nostalgiju jer nas podsjećaju na djetinjstvo i obitelj, što potiče osjećaj sreće i ugode. Odnosno, nostalgija koju osjećamo kad čujemo neku pjesmu "vraća nas" u ono vrijeme s kojim tu glazbu poistovjećujemo pa kad čujemo nešto što nam je poznato iz djetinjstva u potpunosti se vraćamo u taj osjećaj, iako se možda ne možemo sjetiti točnih događaja.

Nostalgija je zanimljiv osjećaj jer se osjećamo istovremeno sretno i tužno. Neuroznanstvenici su također ustvrdili kako nekim ljudima slušanje tužne glazbe daje osjećaj utjehe pa se zato osjećaju bolje.

"Božićna glazba, slično kao i pop, ima vrlo predvidljive melodije. Naš mozak pamti uzorke koji na se sviđaju, a koje zatim tražimo u svim drugim pjesmama koje čujemo. Kad čujete pjesmu koju već jako dobro znate, očekivanja su vam velika, a kad shvatite da su ona ispunjena osjećate sreću", rekao je dr. Brian Rabinovitz, neuroznanstvenik koji se bavi proučavanjem utjecaja glazbe na naš mozak.

Ukratko, postoji razlog utemeljen u znanosti za vašu golemu ljubav prema "All I Want For Christmas Is You" - nikad nije rano da je pustite.

Mariah Carey

božićni blagdani

božićne pjesme

newsletter

Prijavite se na Newsletter