Kako stišće pastu, a kako reže povrće?

Živciranje oko sitnica koje rade vaši partneri znakovi su dubljih problema u vezi


Dolores Drvodelić
14.07.2017.19:10
Živciranje oko sitnica koje rade vaši partneri znakovi su dubljih problema u vezi
Profimedia

sažeto

Koliko vas je puta izbacilo iz takta jer je vaša bolja polovica zubnu pastu istisnula iz sredine tube, umjesto s kraja?


Dolores Drvodelić
14.07.2017.19:10

Većinu ljudi koji su u vezama i brakovima poduži niz godina, s vremenom počnu smetati navike njihovih boljih polovica, koje se samo naizgled čine kao sitnice. No psihologija ulazi dublje u činjenicu da nekog smeta način na koji njihovi partneri režu povrće na dasci za rezanje, kako istišču zubnu pastu iz tube ili kako uvijek natoče više vode nego što im je potrebno, pa ostatak izliju u sudoper.

Kad uočimo neku takvu radnju, često poživčanimo puno više nego što bismo trebali, a baš oko takvih "sitnica" znaju izbiti neke od najvećih svađa. Kasnije sami sebe zapitamo kako smo se mogli toliko naljutiti na svoju voljenu osobu samo zato što su upotrijebili neku riječ koja ne znači to što oni misle da znači ili zato što ne zatvaraju vrata ormara, nakon što izvade odjeću koju će obući.

No bez obzira na to koliko nam se tik nakon svađe čini da smo pretjerali oko potpuno nebitne stvari, kad se "ohladimo", trebali bismo se zapitati što bi nam živciranje oko tih pojedinih stvari zapravo moglo značiti. Trebamo razmisliti o tome postoji li neka logika između tih potpuno beznačajnih stvari i nekog puno važnijeg problema, koji nas brine u našim vezama.

Kad čujemo ili pročitamo neku pjesmu, razmišljamo o nekim simbolima koje upotrebljavaju pjesnici i što oni zapravo znače, kao i što i u filmovima gledamo kako se neki simbol isprepleo u filmsku radnju, a kasnije postane ključan za njeno raspetljavanje. Istu logiku koju upotrebljavamo kad pokušavamo shvatiti što je pjesnik/pisac/bilokojidrugiumjetnik htio reći, trebali bismo pokušati primijeniti na razumijevanju vlastite glave.

Primjerice, iako nas " na prvu" zasmeta što naš partner ili partnerica bespotrebno izlijeva vodu u sudoper, jer na taj način bespotrebno troši dragocjene zalihe vode, ali i povećava naše režije, dublji razlog ljutnje vjerojatno je drugačiji. Kad vidimo partnera/partnericu kako nonšalantno odbacuje i najmanju sitnicu, u nama se javlja strah da ćemo i sami jednog dana postati ta sitnica u njegovom ili njezinom životu, koju će s jednakom lakoćom odbaciti, kada mu/joj više nećemo trebati.

Slično je i s odabirom pogrešnih riječi. Ako naša voljena osoba, umjesto da kaže da ide na pregled oftamologu, kaže kako ide onkologu, sigurno ćemo se iznervirati, jer su nas prepali da umjesto na uobičajen pregled vida, idu provjeriti imaju li rak, no stvar je opet drugačija na nekoj drugoj razini. Naime, u nama postoji strah da, na temelju tih bezazlenih sitnica, nama važne stvari neće shvatiti dovoljno ozbiljno, kao ni zapamtiti nama važne stvari. Ako su toliko nefokusirani da pomiješaju dvije riječi, hoćemo li s njima u vezi stalno biti neshvaćeni, a na kraju krajeva i usamljeni?

Idući put kad se nađete u takvoj situaciji, da vas živciraju sitnice koje niste primjećivali na voljenoj osobi, pokušajte umjesto započinjanja svađe, shvatiti koji bi mogao biti dublji smisao te "iritacije" u vezi i riješiti pravi problem, umjesto onog površinskog.

ljubav

veza

svađa

parovi

problemi

zaljubljenost

živciranje

sitnice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter