Bubble štivo

"Žena na prozoru" je vrhunski psihološki triler i jedan od najvećih hitova godine


100posto
10.03.2018.14:30
"Žena na prozoru" je vrhunski psihološki triler i jedan od najvećih hitova godine
Promo

sažeto

Donosimo vam osvrt na noir krimić novog milenija


100posto
10.03.2018.14:30

Neke knjige imaju moć stvoriti veliki interes čak i prije nego što se pojave na policama knjižara. Prvijenac A. J. Finna jedna je od njih jer se u svijetu o njoj pričalo mjesecima prije samog izlaska. Kada se toliko govori o nekom romanu žanra psihološkog trilera (a ovaj je obojen i mračnim tonovima noira), onda mora biti poseban. "Žena na prozoru" to svakako jest, a evo o čemu se radi.

Psihologinja Anna Fox prije deset mjeseci napustila je sigurnost svog doma u New Yorku. Užasnuta mogućnošću da izađe van, dane provodi u ispijanju – možda previše – vina, gledanju filmskih klasika, prisjećanju na sretnija vremena i... špijuniranju susjeda. Priznajemo, malo nevoljko, da obožavamo špijunirati druge preko društvenih mreža (tko ne voli?), a još je ljepše čitati o tome i ne odgovarati za posljedice. Mi smo dobri, druge treba ukoriti… ali o tome drugi put.

Ubrzo se u kuću preko puta nje useli obitelj Russell: majka, otac i sin tinejdžer. Prototip savršene obitelji. Ipak, ovo je krimić te ovo što vidimo obično nije prava istina. Jedne noći Anna kroz svoj prozor vidi nešto što nije smjela. Njezin se svijet počne raspadati, a šokantne tajne izlaze na vidjelo. Samo, što se zaista dogodilo, a što je umislila? Je li samo paranoja u putanju? Kada ste netko tko ne izlazi iz kuće, imate dosta razloga za sumnju sebe. Osim kad je ono što ste vidjeli previše užasno – tada više nema bijega u maštu.

Promo

A. J. Finna, autor romana "Žena na prozoru" nazivaju prvom izdavačkom megazvijezdom 2018. Njegov prvijenac odmah nakon izlaska zauzeo je vrhove top ljestvica diljem svijeta, opravdavši očekivanja od romana koji je i prije objave prodan u 38 zemalja i za kojeg su se kolege pisci (Stephen King, Gillian Flynn, Jane Harper, Ruth Ware – prava krema krimi-žanra!) doslovno natjecali u pohvalama. Nisu kaskali ni kritičari, pa su u Washington Postu ustvrdili kako se radi o "prekrasno napisanoj, sjajno zamišljenoj i raskošnoj priča o ljubavi, gubitku i ludilu, romanu koji je zaslužio postati hit", a već se radi i na ekranizaciji.

Zanimljivost romana je i ta da je A. J. Finn zapravo pseudonim Daniela Malloryja, poznatog urednika krimića koji iza sebe ima puno hitova. Ovoga puta napisao ga je sam i njegov roman doista je odličan i duboko potresan triler, napučen kompleksnim, manjkavim i nepouzdanim likovima.

Prepun šokantnih obrata, roman je to koji se čita u dahu ali i djelo koje je, premda smješteno u suvremeno doba, naklon ne samo Hitchcocku, nego i svim noir filmovima koji su opravdano postali klasici. Ne čudi što ga je Gillian Flynn nazvala noirom novog milenija.

Knjiga je upravo objavljena na hrvatskom i o njoj će se uskoro naveliko pisati te pričati šapatom u sjenama mračnih dvorišta punih tajni. Mi je svakako preporučujemo svima koji žele malo protrnuti. (Profil, 129,00 kn)

knjiga

bubble štivo

književnost

recenzija knjiga

newsletter

Prijavite se na Newsletter