Političke ambicije mlade glumice

'Završila sam medicinu pa otišla u glumce, a uvijek govorim da ću jednog dana postati premijerka! Uvjerena sam da bi Šprajc pobijedio kad bi se kandidirao za predsjednika!'


Mada Peršić
29.04.2019.11:00
'Završila sam medicinu pa otišla u glumce, a uvijek govorim da ću jednog dana postati premijerka! Uvjerena sam da bi Šprajc pobijedio kad bi se kandidirao za predsjednika!'
Foto: Neja Markičević/CROPIX

sažeto

Mada Peršić ovog tjedna piše o seriji 'Sluga naroda' i preslikama koje ista ima na stvarnost i sve ono što nas okružuje


Mada Peršić
29.04.2019.11:00

Pogledala sam prvu epizodu humoristične serije 'Sluga Naroda'. Serija je to o simpatičnom Profesoru povijesti. Raspuste mu razred sa sata povijesti i pošalju ih vješati predizborne programe, uslijed skoro dolazećih izbora. Profesor povijesti je izbezumljen, jer nitko nema poštovanja za njegov predmet. Pita zašto ih nisu pustili s matematike. Kolega mu odgovara da je matematika ipak ozbiljan predmet. Profesor povijesti ima simpatični iskreni antikoruptivni ispad popraćen mnogim psovkama.

Govori ljutito da je svima, pa i političarima važna samo j***** matematika: j***** zbrajanje i dijeljenje. Nitko ne mari za povijest, jer da mare, nitko ne bi ponavljao iste j***** greške. Njegov ispad snimi jedan učenik, najveći frajer u razredu, i postavi ga na YouTube. Profesor je izbezumljen a učenici ga upozoravaju na izrazito pozitivne komentare naroda ispod videa. Govore mu i da bi svi njihovi roditelji glasali za njega u slučaju da se kandidira za predsjednika.

Profesor povijesti postaje predsjednik

Simpatičnom dobrodušnom Profesoru se, naravno, čini nezamislivom ideja njega kao predsjednika, ali učenici su ideju shvatili vrlo ozbiljno i organizirali crowdfunding u kojemu su Profesoru prikupili dva milijuna i nešto novaca potrebnih za predaju kandidature. Profesor očito pristaje, jer je jedna od prvih scena serije ona u kojoj šarmantni prosijedi Premijer dolazi po našeg Profesora i oslovljava ga s gospodine Predsjedniče. U seriji se scene, naime, ne prikazuju kronološki, nego se spretno izmjenjuju sadašnjost i reminiscencije.

E sad, bila bi to samo još jedna odlična serija za koju ne bih ni znala da glavni glumac imena Volodymyr Oleksandrovych Zelenskiy nije prošli tjedan pobijedio na ukrajinskim predsjedničkim izborima, postavši tako, u stvarnom životu, Predsjednikom Ukrajine. Zanimljivo je i što se Profesor Predsjednik u seriji zove Goloborodko, a Glumac Predsjednik koji ga glumi - Zelenskiy. Oba imena u narodu znače gotovo isto, i duhovito, u stilu 'nomen est omen', prikazuju nezrelost novog Predsjednika za obavljanje predsjedničke funkcije. Ali, je li bolje imati Predsjednika koji možda jest politički zelen i golobrad, ali je baš zato sigurno i neokaljan starim, zrelim, dobro isprobanim koruptivnim metodama?

Sluga Naroda

Nevjerojatno je koliko istosti postoji u seriji Sluga Naroda i u stvarnosti. U stvarnosti se Zelenskiyeva stranka osnovana nedavne 2018. zove Sluga Naroda. U seriji Profesor postaje Predsjednikom bez prave medijske kampanje, samo pomoću tog jednog YouTube videa. U stvarnosti Glumac postaje Predsjednikom isto bez prave medijske kampanje, odbijajući gotovo sva pojavljivanja na TV-u i davanja intervjua za novine, a objavljujući na YouTubeu i Instagramu.

Dakle, gotovo cijela kampanja vođena je jutuberski i instagramski. Kad već želi novu svježu zelenu politiku, htio je koristiti i nove metode. U seriji je oponent gubitnik očajan, jer, kako kaže za sebe, on je bio s narodom, sa glasačima, a Profesor Predsjednik je samo objavio jedan YouTube video. U stvarnosti Glumac Predsjednik, umjesto da tipično odrađuje kampanju, putuje sa svojom komičarskom trupom Kvartal 95, baš kao što je Profesoru Predsjedniku iz serije važniji rođendan nećakinje od vlastite press konferencije i uopće od dobivenog mandata. Glumac i Profesor kao zanimanja čine mi se sličnima: u oba od njih postoji publika, i Glumac i Profesor pokušavaju publici nešto prenijeti, ne mogu obavljati posao bez ljubavi, na stalnoj su meti kritika, nedovoljno su cijenjeni.

Zelenskiy se doimlje toliko prostodušnim, pametnim, iskrenim i duhovitim

Potpuno mi je jasno zašto su Ukrajinci izabrali Zelenskog za Predsjednika. Naravno, iz zasićenosti starim sistemom, ali i zato što su konačno dobili priliku da nekom mogućem političaru vjeruju. Naime, taj Zelenskiy doimlje se toliko prostodušnim, pametnim, iskrenim i duhovitim. Dvama riječima: neodoljiv je. Kod nas je pandan definitivno Zoran Šprajc, kako je izjavio komičar Ivan Šarić. Ozbiljno, uvjerena sam da bi Šprajc pobijedio kad bi se kandidirao za predsjednika. Uvijek govorim da je Šprajc Odvjetnik Naroda, a sad mi je još bolji ovaj novonaučeni termin Sluga Naroda. A kako je krenulo Ivanu Šariću u Plesu sa zvijezdama, možda će i on uskoro doseći tu razinu omiljenosti u narodu. Vidjet ćemo što će politika od Zelenskog napraviti. Meni se, naravno, uopće sviđa to što je čovjek prvo završio pravo, pa otišao u glumce.

Dakle, mogao je biti respektabilni pravnik, a on se, pretpostavljam usprkos pritiscima okoline, jer roditelji su mu inženjeri, odlučio za*ebavat s tom glumom, kako bi rekla moja Baka. To mi se nekako čini plemenitim. Služiti se narodu može na razne načine, a gluma je, mislim, jedan od njih. A i sličan se sličnom raduje. Slično sam završila medicinu pa otišla u glumce, a uvijek govorim da ću jednoga dana postati Premijer. Ima još sličnih u povijesti: Anton Pavlovič Čehov radio je kao doktor pa postao glumac i dramatičar, Molieré je završio pravo pa postao komediograf. Što bi rekao naš prijatelj Shakespeare: 'Cijeli svijet je pozornica, a svi ljudi su samo glumci koji imaju svoje ulaze i izlaze'. Nadam se samo da nas u budućnosti čeka više ovih veselih, a manje onih obrovačkih scenarija.

 
 
 
View this post on Instagram

Te ljepotice - moje prijateljice 😍🤗 Zajedno smo momke gledale 💋 Zajedno po rivi šetale 🌊 Pravile se da smo važne 😎 Da smo pametne i snažne 🤓💪 Sanjale smo zemlje daleke ❤🌊❤🥂💗⛵ @martina_perk ❤ @hmedvesek ❤ @iva_bac ❤ @ivaniiicaaa ❤ @niksicapiksica ❤ i suprug ❤ i beba ❤ Ivana P. ❤ nema insta 😊😘 .. .. .. .. #volimstosevolimo #ljubavseljubavljuvraca #prijateljice #friendship #friendshipgoals #loved #bffgoals #bff #teljepoticemojeprijateljice #instahappy #reunion #awesomevibes #goodenergy #moments #pastpresentfuture #future #futureisours #severina #ljubav #sreća #radost #growingup #adultlife #dontgrowupitsatrap #immature

A post shared by Mada Peršić (@malamadafakat) on Apr 24, 2019 at 2:49am PDT

Mada Peršić

Kolumna MaDa

newsletter

Prijavite se na Newsletter