GUC PO GUC

Zašto postajemo iznimno emocionalni kada pijemo?


Iris Hazler
18.12.2017.19:00
Zašto postajemo iznimno emocionalni kada pijemo?
iStock

sažeto

Alkohol djeluje kao sedativ na centralni živčani sustav


Iris Hazler
18.12.2017.19:00

Nakon koje čašice previše, pričamo malo lošije, vidimo slabije, a i održavanje ravnoteže nam ne ide baš najbolje. Ali alkohol najviše pogađa dio mozga koji je odgovoran za ponašanje i emocije. Zbog alkohola se smijemo, postanemo agresivni ili  iz vedrog neba neopisivo emocionalni i plačljivi.

Put alkohola kreće apsorbiranjem preko sluznice želuca, a zatim kreće prema tankom crijevu. Iduća postaja je jetra gdje se finalno obrađuje prije nego ga izbacimo iz organizma. Ali, jedan dio dolazi i u naš mozak i onda kreće show program.  Alkohol (ne pričamo o čaši vina, već o malo većim količinama) usporava vitalne funkcije, a često puno više pričamo o stvarima koje bi u nekim situacijama prešutjeli, a također nam usporava i reflekse.

Naravno, kao što smo već rekli, količina konzumiranog alkohola određuje vrstu učinka. Većina ljudi pije do stimulativnog učinka kako bi se opustili, ali događa se i prelazak na ''Dark Side'' kada potpuno gubimo kontrolu nad vlastitim tijelom.

Prva stvar na koju počne djelovati je sposobnost da nešto prešutimo ili ne učinimo, sposobnost koju mozak bez pića mnogo lakše drži pod kontrolom. Kada se ovo dogodi, odjednom postanemo pričljivi i sigurni u sebe, a što više pijemo, ovi učinci postaju jači.

A kada alkohol počne djelovati na limbički sustav, skup moždanih struktura za koje se vjeruje da čine emocionalni centar u mozgu, vi ste već poprilično pijani. Kada je alkohol već u limbičkom sustavu, nije teško doći do zaključka zašto se u jednom trenutku smijemo, a u drugom nekontrolirano plačemo.

Alkohol prekida električne signale između sinapsi i zbog toga ne možemo interpretirati podatke ispravno. Naš moždani sustav, koji bi obično držao naše emocije pod kontrolom, više ih ne može zadržavati te one nekontrolirano mijenjaju raspoloženje. Također, limbički sustav nam je iznimno bitan kod formiranja sjećanja, što objašnjava zašto dolazi do neugodnih situacija kada se sutradan probudite i dođete do zaključka da se pola večeri ne sjećate.

alkoholizam

piće

emocije

zdravlje kože

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter