TRADICIJA ODRŽANA DO DANAS

Zašto mladoženja ne smije vidjeti dragu na dan vjenčanja?


Iris Hazler
16.05.2017.20:00
Zašto mladoženja ne smije vidjeti dragu na dan vjenčanja?
iStock

sažeto

Tradicija da mladoženja ne vidi svoju buduću suprugu sve dok se ne nađu pred oltarom jednako se održava i danas, ali njezina povijest i nije toliko romantična


Iris Hazler
16.05.2017.20:00

Dok mladenka hoda prema oltaru, najčešće u pratnji oca, mladoženja je nestrpljivo iščekuje u pratnji kuma. Možeš to nazvati praznovjerjem ili kako god želiš, ali brojne mladenke i danas izbjegavaju susret sa svojim budućim mužem na sam dan vjenčanja kako ne bi prizvale lošu sreću.

Iako je na prvi pogled ova tradicija jako romantična, ona krije mračniju prošlost. Naime, dogovoreni brakovi bili su sasvim normalna pojava u prošlosti, a ponekada su ti ''dogovori'' bili doneseni u doslovno zadnji tren. Stoga je otac, koji je dogovorio brak svoje kćerke, ''sakrivao'' mladenku do samog čina vjenčanja kako se budući muž slučajno ne bi predomislio kada bi je ugledao jer mu eventualno ne bi bila privlačna i poželjna. Otkazivanje braka prouzrokovalo bi iznimne probleme mladenkinoj obitelji, a sakrivanje njezinog lika osiguralo bi čin vjenčanja.

Ovdje dolazimo i do značenja vela, koji bi prekrivao mladenkino lice sve do izgovaranja zavjeta i samog službenog sklapanja braka, nakon čega se veo uklanja i mladoženja napokon vidi tko mu je postala doživotna partnerica. Da, vidi joj lice tek kada je sama ceremonija gotova.

Do danas je ova tradicija evoluirala u puno romantičnijem smislu koji predstavlja iščekivanje najvažnijeg dana u životu i konačnog susreta budućih bračnih partnera, ali kada malo razmislimo o svemu, konkretan razlog je pomalo zastrašujuć.

vjenčanje

svadba

mladenka

tradicija

mladoženja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter