OD NJEGE KOŽE DO UPALA

Zašto je kantarionovo ulje najbolji prirodni lijek


Iris Hazler
11.08.2017.14:15
Zašto je kantarionovo ulje najbolji prirodni lijek
Profimedia

sažeto

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave je moćno sredstvo za njegu kože te dokazano djeluje protiv strija, bora, akni, upala i celulita


Iris Hazler
11.08.2017.14:15

Kantarionovo ulje je proizvod cvijeta gospine trave i maslinovog ulja te spada u rijetke narodne lijekove koji imaju antibakterijsko, antivirusno i djelovanje protiv gljivica. Može se primjenjivati na vanjski i unutarnji način upotrebe, a posebice je pogodan za probleme sa ženskim zdravljem.

Nerijetko žene koje imaju problema s gljivicama i  virusnim te upalama uzrokovanim HPV-om ni ne znaju kako si uvelike mogu pomoći upravo pomoću kantarionova ulja. Koliko je njegovo djelovanje jako govori i činjenica da se ono koristi za liječenje oboljelih od HIV virusa.

Vaginalne infekcije se liječe na način da se tampon umoči u kantarionovo ulje te umetne na nekoliko sati, a rezultati su vidljivi već nakon nekoliko dana. Jednako tako, žene koje su tek rodile, a prošle su zahvat epiziotimije, koriste kantarionovo ulje kako bi im rana što prije zacijelila.

Profimedia

Sva ostala unutarnja upotreba odnosi se na konzumaciju ovog ulja. Značajna je njegova primjena i pomoć kod stanja kao što su depresija i anksioznost jer je kantarion prirodni antidepresiv. Ipak, svakako treba uzeti u obzir kako gospina trava može usporiti ili čak neutralizirati djelovanje antidepresiva i sedativa koji se prepisuju za liječenje ovakvih stanja te je u takvim situacijama potrebna prethodna konzultacija s liječnikom.

Osim ovakvog tipa primjene, kantarionovo ulje je izvrsno i za vanjsku upotrebu za njegu lica i kose, ali i za liječenje opeklina jer ubrzava oporavak kože. Ulje u svom sastavu sadrži hipericin, tanine i flavonoide koji imaju protuupalno djelovanje, i kao takvo pomaže u epitelizacije kože, a koristi se za liječenje ožiljaka, akni i strija.

Gospina trava neprikosnovena je u liječenju rana koje teško zarastaju. Neki liječnici preporučuju korištenje ovog ulja pacijentima kojima je kirurški tretiran rak dojke jer pomaže u bržem zacjeljivanju rana nastalih nakon operacije.

Profimedia

Također je odličan za liječenje rana nastalih kod pacijenata koji dugo leže i borave u krevetu (tzv. dekubitus). U ovakvim slučajevima treba kantarinovo ulje nanijeti na zavoje te ih mijenjati nekoliko puta dnevno.

Dokazana je učinkovitost ulja gospine trave u liječenju i saniranju upale mišića i živaca, reume, išijasa  i gihta. Potiče cirkulaciju i upotrebljava za opuštanje ili sportske masaže.

Kod njege kože lica, ulje će pomoći u liječenju akni i prištića, ali i u liječenju ožiljaka i mrlja na licu.

iStock

Važno je napomenuti da kožu tretiranu ovim uljem nikako ne izlažete izravno na sunčevu svjetlost jer postoji opasnost za nastanak mrlja i opeklina.

ljepota

zdravlje

beauty

njega kože

HPV

kantarionovo ulje

kantarion

gospina trava

virusne infekcije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter