Ne bacajte novac uzalud

Zaboravite na skupe deterdžente, stručnjaci savjetuju kako jeftino očistiti sudoper da sjaji kao suza


100posto
10.10.2019.17:00
Zaboravite na skupe deterdžente, stručnjaci savjetuju kako jeftino očistiti sudoper da sjaji kao suza
iStock

sažeto

Soda bikarbona, limun, ocat i maslinovo ulje najveći su saveznici za savršenu čistoću vašeg sudopera


100posto
10.10.2019.17:00

U vašoj kuhinji imate idealne i ekološki prihvatljive saveznike za savršeno čist sudoper, a da to ni ne znate. Soda bikarbona sjajno je abrazivno sredstvo, a nježna je pa neće grebati površinu sudopera. Limun se bori protiv bakterija i prostoru daje svjež miris, a ocat uspješno uklanja mrlje od vode i kamenca.

Često zaboravljamo očistiti sudoper što može biti opasno jer se u prljavom sudoperu bakterije lako razmnožavanju. očistiti ga je jednostavnije no šo mislite, a potrebno je primijeniti ove jednostavne savjete:

Najprije u potpunosti ispraznite sudoper, uključujući gumene prostirke ili metalne rešetke. Potom ga temeljite isperite najprije vrućom vodom.

Pospite sodom bikarbonom

Vlažni sudoper pospite sodom bikarbonom tako da čitavu površinu sudopera pokrijete tankim slojem. Ne zaboravite pokriti i područje bočnih stijenki sudopera, na njima se najčešće talože vlaga, prljavština i bakterije.

iStock

Istrljate sudoper

Nakon što ste namazali sudoper sodom i tako je odstajao desetak minuta, oribajte ga vlažnom spužvom ili krpom za čišćenje. Po potrebi dodajte još vode. Voda i soda prilikom pranja pretvorit će se u pastu. Soda je abrazivna, ali nježna i ne grebe površinu sudopera od nehrđajućeg čelika.

Oribajte još jednom s limunom

Presijecite limun na pola i oribajte sudoper dok se pasta od sode i vode još uvijek nalazi u sudoperu. Visoka kiselost limunova soka pomaže u borbi protiv bakterija i osvježit će sudoper lijepim mirisom citrusa.

iStock

Nakon toga pastu od sode, vode i detaljno isperite vodom.

Octom uklonite mrlje

Nakon toga poprskajte sudoper octom. Zatim istrljajte suhom krpom. Ocat djeluje kao prirodno dezinfekcijsko sredstvo i sredstvo za uklanjanje mrlja od vode.

Profimedia

Osušite i vratite sjaj maslinovim uljem

Na kraju suhom krpom osušite sudoper te uklonite preostalu vodu i ocat. Ako želite pojačati sjaj vašeg sudopera, dodajte maslinovo ulje. Malu količinu dodajte na suhu krpu i utrljajte u sudoper. Na kraju obrišite višak ulja i uživajte u vašem blistavom, čistom i mirisnom sudoperu.

kućanstvo

kućanski poslovi

deterdžent

sudoper

life hacks

newsletter

Prijavite se na Newsletter