Lude situacije i omiljena hrana

Za nastanak nekih popularnih jela kriva je čista slučajnost! Kornet je nastao zbog pekara, a čips možemo zahvaliti još luđoj priči


100posto
07.11.2019.10:00
Za nastanak nekih popularnih jela kriva je čista slučajnost! Kornet je nastao zbog pekara, a čips možemo zahvaliti još luđoj priči
Profimedia

sažeto

Snalažljivi kuhari i slastičari zaslužni su za neke od najpopularnijih jela i slastica koje danas imamo


100posto
07.11.2019.10:00

Jeste li se ikada zapitali tko i kako je izumio neku hranu koju imamo na dohvat ruke gotovo svuda oko nas? Neke slastice nastale su iz sasvim neobičnih situacija, pogreške ili čiste snalažljivosti izumitelja. No, ispostavilo kako su rješenja toliko jednostavna da su genijalna.

Čips od krumpira

Američki kuhar George Speck, poznat i kao George Crum radio je u Moon's Lake House 50-ih godina 19. stoljeća. Legenda kaže da mu je jedna mušterija 1853. vratila krumpire uz žalbu da su previše debeli i mekani. George je tada, iznerviran, kako bi se osvetio zanovijetalu, krumpire nasjekao toliko tanko da ih ne može ni vilicom nabosti. Ispržio ih je u ulju i posolio. Ispostavilo se da se gost restorana oduševio i tako je zahvaljujući lokalnoj legendi ovaj kuhar u povijesti zauvijek povezan s čipsom od krumpira.

Profimedia

Keksi s komadićima čokolade

Nema onoga kome treba poznavanje stranih jezika da zna što znači 'Chocolate Chip Cookies'. Omiljena slastica, prhki keksi s komadićima čokolade, također ima svog izumitelja. Točnije izumiteljicu, riječ je o Ruth Wakefield. Rođena 1905. završila je kulinarsku školu i zatim sa suprugom Kennethom kupila turističku kuću koju su nazvali Toll House Inn. Tamo je Ruth pripremala jela koja su služili gostima. Tako je pripremala kekse za goste odmorišta kada je shvatila da je ostala bez kakaa u prahu. Snalažljiva kuharica ubacila je komadiće Nestleove poluslatke čokolade, očekivajući da će se komadići čokolade rastopiti u tijestu. To se nije dogodilo, ali je iznenađujući rezultat Ruth Wakefeld napravio jednom od najpoznatijih izumiteljica 20. stoljeća. Kada je izvadila lim iz pećnice shvatila je da je izumila kekse s komadićima čokolade.

Profimedia

U to su se vrijeme zvali "Toll House Crunch Cookies" i postali su lokalna legenda. Recept je otiskan u bostonskim novinama zbog čega je porasla prodaja Nestleove čokolade. Andrew Nestle i Ruth Wakefield su se zatim dogovorili da će Nestle tiskati recept njezinih kolačića, a Ruth će dobiti doživotnu zalihu čokolade.

Sladoled na štapiću

Francis William "Frank" Epperson popularizirao je sladoled na štapiću, nakon što je patentirao koncept 'zaleđenog leda na štapu' 1923. Epperson je tvrdio da je prvi koji je izumio slatki led još 1905., sa 11 godina, kada je slučajno ostavio čašu limunskog soka sa štapićem za miješanje u njoj na trijemu tijekom hladne noći. Idućeg jutra začudio se ledenoj gromadi na štapiću i ubrzo shvatio da je to jako fino. Ta je priča i dalje otisnuta na poleđini pakiranja Popsicles slastica.

Profimedia

Kornet za sladoled

Za razliku od spomenutih slastica, kornet nema izumitelje s imenom, ali ostala je legenda. Do 1904. sladoledi su se prodavali isključivo u čašicama. Međutim na jednom sajmu u Saint Louisu, bila je velika gužva, a prodavač sladoleda ostao je bez čašica. Zamolio je kolegu koji prodaje peciva da mu nađe neko rješenje. Da ga spasi. Ovaj mu je dao kore za pitu, ispostavilo se da je u pitanju vrlo jestiva i još praktičnija kombinacija.

Profimedia

hrana

slastice

newsletter

Prijavite se na Newsletter