Više štete nego koristi

Vruće je i žedni ste, ali ova pića je u ljetnim mjesecima ipak najbolje izbjegavati


Ružica Matić
10.08.2017.19:00
Vruće je i žedni ste, ali ova pića je u ljetnim mjesecima ipak najbolje izbjegavati
iStock

sažeto

Neće nam svaki napitak jednako pomoći da otjeramo žeđ, a neki su čak kontraproduktivni


Ružica Matić
10.08.2017.19:00

U vrućim danima treba nam još više tekućine nego inače kako ne bismo dehidrirali, no neće nam svaki napitak jednako pomoći da otjeramo žeđ. Najbolja je svakako voda, a neki napitci su čak kontraproduktivni. 

1. Alkohol

Alkohol je diuretik, što znači da povećava izlučivanje urina, zbog čega se povećava i mogućnost da osoba dehidrira. Tijekom vrućina treba izbjegavati sva alkoholna pića, ili ih bar ne piti dok se ne spusti noć i temperature malo padnu. 

2. Gazirana pića

Američko istraživanje pokazalo je da ispijanje gaziranih pića, osim što povećava mogućnost za kvarenje zuba te razvoj dijebetesa i kardiovaskularnih bolesti, izaziva i dehidraciju te oštećenja bubrega. Glavni uzrok je velika količina šećera u takvim pićima. 

3. Kava s toplim mlijekom

Prije se smatralo da kavu treba izbjegavati već zbog kofeina koji je diuretik, no novija istraživanja pokazuju kako kod osoba koje redovito konzumiraju kofein to neće povećati mogućnost za dehidraciju. No, vlasnica kafića s dugogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu otkriva kako u ljetnim mjesecima nikad ne treba naručivati kavu s toplim mlijekom.

Mlijeko za kavu u kafićima se zagrijava pomoću pare u metalnim posudama, a problem je u tome što će u takvoj posudi stajati satima i biti puno puta podgrijavano prije nego stigne do naše šalice. Kad su vani visoke temperature povećava se mogućnost da će se u takvom mlijeku razviti bakterije koje mogu ugroziti naše zdravlje. 

ljeto

alkohol

kava

vrućine

gazirana pića

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter