TRI, DVA, JEDAN - PEDALIRAJ!

Vožnja biciklom na posao odlična je za tvoje zdravlje


Iris Hazler
20.04.2017.09:40
Vožnja biciklom na posao odlična je za tvoje zdravlje
Profimedia

sažeto

Zaposlenicima koji biciklom odlaze na posao prijeti znatno manja opasnost od obolijevanja od raka ili preuranjene smrti


Iris Hazler
20.04.2017.09:40

Studija objavljena u British Medical Journalu pokazala je kako vožnja biciklom na posao izuzetno povoljno utječe na zdravlje, odnosno da zaposlenicima koji biciklom odlaze na posao, u odnosu na one neaktivne, prijeti 45 posto manja opasnost od obolijevanja od raka i 46 posto manja opasnost od srčanih bolesti.

Pješačenje do posla povezano je s 27 posto nižim rizikom od srčanih bolesti i 36 posto nižim rizikom od smrti od srčanih bolesti, premda, kako se čini, nema nikakav utjecaj na manji rizik od obolijevanja od raka ili općenito na manji rizik od preuranjene smrti.

U istraživanje je bilo uključeno 264.377 osoba starih u prosjeku 53 godine. S obzirom na to da je studija bila promatračkoga tipa, ne mogu se izvući čvrsti zaključci, a na rezultate studije mogli su utjecati i drugi faktori, dodali su znanstvenici, s obzirom na to da su ispitanici sami davali podatke o načinima odlaska na posao i udaljenosti.

Ipak, ovi rezultati pokazuju da se zdravlje stanovništva može poboljšati politikom koja potiče aktivnije načine prijevoza, posebno vožnju biciklom. To podrazumijeva uređenje više biciklističkih staza, povećanje mogućnosti kupnje ili unajmljivanja bicikla.

Osim toga, zamjena vožnje u automobilu vožnjom na biciklu smanjit će i gustoću prometa u gradovima te pridonijeti smanjenju zagađenosti zraka, uz dodatne povoljne učinke na zdravlje.

Stoga, sjedni na bicikl i pedaliraj do posla!

zdravlje

bicikl

bicikliranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter