bubble štivo

'Ponekad lažem' je uvrnut i zabavan psihotriler kojeg nećete ispustiti iz ruku ni na plaži


100posto
23.08.2018.08:05
'Ponekad lažem' je uvrnut i zabavan psihotriler kojeg nećete ispustiti iz ruku ni na plaži
iStock

sažeto

Bestseler je inače prvi roman Alice Feeney i odličan je za ljubitelje psiholoških trilera


100posto
23.08.2018.08:05

Još jedna knjiga u kojoj laži igraju veliku ulogu je prvi roman autorice Alice Feeney i odmah je po objavljivanju postao veliki bestseler. Trik je u tome kako napisati uvjerljivu priču koja je k tome i nevjerojatno napeta, a autorica je ovim psihotrilerom to uspjela pokazujući nesvakidašnju vještinu.

Radnja se odvija u blagdansko vrijeme, i Božić je tek prošao. No našoj junakinji Amber ovo nije vrijeme slavlja jer se upravo probudila iz kome. Osim što je u potpunosti nepokretna, što uključuje i (ne)sposobnost govora, ona se ne sjeća kako je dospjela u hladan bolnički krevet. Ono što zna je sljedeće: 1. u komi je, 2. ponekad laže, 3. muž je više ne voli, a to nam kaže na samom početku knjige.

Svi mi ponekad lažemo kako bismo preživjeli u kompleksnom svijetu, ali ovdje je to dodatno istaknuto što znači da na to treba obratiti pozornost. I to je veliki dio šarma ovog romana – znamo da se u cijeloj priči, koju nam predstavlja osoba s kojom se trebamo poistovjetiti, negdje skrivaju lažne informacije. A informacije su u krimićima ključne jer su dijelovi slagalice čiji je krajnji rezultat razrješenje slučaja.

Budući da je Amber osoba koja nas svojim unutarnjim monologom vodi kroz knjigu – opisujući situacije u bolničkoj sobi, zatim događaje prije nesreće te sjećanja na davne dnevničke zapise kada je bila mlada cura – jednostavno joj moramo vjerovati. Ali koliko i kada?

Promo

Ona svim svojim snagama pokušava dokučiti što se dogodilo, ali pamćenje nakon kome joj je vrlo krhko i nepovezano. Vrteći brojne situacije u svojoj glavi, počinje sumnjati u bliske osobe jer nema na koga drugog s obzirom na to da je jednostavna žena koja je uvijek živjela nimalo uzbudljivim životom.

Osjećaj klaustrofobije je, možete si zamisliti, vrlo prominentan jer je zatočena u svojem tijelu. Osim toga, napetost se pojačava time što sve više postaje evidentno da nije sama skrivila nesreću što znači da je odgovorna osoba negdje u blizini te bi mogla pokušati završiti ono što je započela. A Amber ne može doslovno ništa učiniti da je spriječi.

Dok čitatelj luta njezinim mislima shvaća da je priča puno zamršenija nego što je naratorica pokušava predstaviti. Je li njezin muž, Paul, osoba koja bi je se željela riješiti? Na to svakako upućuje potencijalna nevjera koja je povezana s njezinom sestrom. Također je zaokupljena i svojim nekadašnjim partnerom koji se nedavno ponovno pojavio u njezinu životu. Zatim je tu misterij traumatičnih događaja iz njezina djetinjstva u kojima se krije cijeli jedan skriveni svijet.

Amber je izvrsno osmišljen lik koji bi iz junakinje romana lako mogao prerasti u antijunakinju. Predstavlja nam se kao požrtvovna osoba koja se trudi uvijek učiniti dobru stvar, ali mračne strane njezina karaktera počinju se pojavljivati te dodatno zamućivati ionako mutnu vodu. Posebno zbunjuje što se ona često ne trudi priznati svoje pogreške te se čini da je iskrenija od drugih.

Ali u ovom romanu gotovo ništa nije onakvo kakvim se čini pa se čita s uzbuđenjem sve do samog svršetka. Jedan od boljih trilera ove godine i izvrstan početak spisateljske karijere autorice koja ima predispozicije postati velikom zvijezdom.

knjiga

bubble štivo

triler

newsletter

Prijavite se na Newsletter