#nobuychallenge

Trošite novac na gluposti i stalno ste švorc? Ovog mjeseca uštedite uz novi izazov koji je zaokupio društvene mreže


Ines Madunić
10.04.2019.14:20
Trošite novac na gluposti i stalno ste švorc? Ovog mjeseca uštedite uz novi izazov koji je zaokupio društvene mreže
iStock

sažeto

Glazbenica Katy Goodman pokrenula je izazov kojem se priključuje sve više milenijalaca - možda bi i vama dobro došao


Ines Madunić
10.04.2019.14:20

Dogodi li vam se ponekad da pred kraj mjeseca imate puno manje novca na računu nego što ste mislili da imate? Na bankomatu ne uzimate izvješće o stanju računa jer se bojite koliko će pokazati? Ponekad vjerojatno u jednom danu potrošite toliko novca, a nemate pojma uopće na što?

Ako ste se pronašli u ovim situacijama i očajnički pokušavate uštedjeti te biti financijski odgovorniji, kvalificirali ste se za #nobuychallenge.

Glazbenica Katy Goodman ovu je godinu odlučila potrošiti minimalno i uštedjeti maksimalno pa je osmislila izazov koji joj, jednostavno rečeno, drastično ograničava kupovinu.

Neka od pravila koja si je zadala su:

- nema nove odjeće (samo zamjena ako je potrebna)

- nema hrane iz restoranima (jako rijetko)

- nema kave iz kafića

- nema potrepština za čišćenje (samo zamjena ako je potrebna)

- nema kozmetičkih proizvoda (samo zamjena ako je potrebna)

- nema ukrasa za dom

- nema knjiga ni časopisa

Smije, s druge strane, kupovati dnevne namirnice kao što su hrana i piće, smije kupovati poklone za druge te smije, odnosno mora plaćati račune i stanarinu, jasno.

Katy se na to odlučila jer je shvatila da previše novca troši na stvari koje joj uopće nisu potrebne te da tako samo zatrpava svoj dom. Odlučila se posvetiti stvaranju nekonzumerističkog i minimalističkog doma, pogotovo otkad je postala majka.

Na društvenim mrežama i blogu dokumentira svoje putovanje i svakodnevne izazove, primjerice kako se suzdržala od kupovine nakon što su preselili u novi stan te kako razlučiti koje vam stvari trebaju, a koje samo želite. 

Tako je, npr. kupila novi luster u stanu jer joj se stari jednostavno nije sviđao. No, nakon što ga je naručila odlučila ga je vratiti jer joj zapravo nije potreban.

Mnogi milenijalci brzo su prihvatili izazov koji svatko može kreirati po svojim potrebama i načinu života.

Uglavnom se radi o tome da si uskratite nepotrebne stvari koje vas zapravo ne usrećuju, a na njih trošite previše novca.

 
 
 
View this post on Instagram

I forgot to actually make a post about my #nobuy rules! Here it is. Now, these rules are more guidelines than rules, not to be strictly enforced. The GOAL of my #nobuyyear is to reexamine how I spend my money, why I want to spend it, where I’m spending it, and so on. It is NOT meant to ruin my life, make me a recluse, or keep me locked inside for a year. I am trying to become a more frugal person who creates less waste and only supports ethical companies. There will be times where I will have to break these rules, but I will be trying my best. Let me know in the comments which aspect of this journey is the most interesting to you... the frugality? Creating less waste? Ethical shopping? Simplified life with only the minimal basics? All of these things are SUPER fascinating to me, so I’ll be talking about all of them all year long. 🙏🎉 feel free to ask me about ANYTHING below, including my thoughts on specific purchases. I love having conversations about this challenge.❤️ . . . . . . #simpleliving #livingsimply #livesimply #lowbuy #goingzerowaste #lowwaste #intentionalliving #mindfulconsumption #minimalistlife #minimalistlifestyle #frugalliving #frugal #frugality #frugallife #nospendchallenge #nospendjanuary #nospend #spendingmoney #debtfreejourney #debtfree #debtfreecommunity #debtfreeliving #daveramsey

A post shared by Katy Goodman (@iamkatygoodman) on Jan 14, 2019 at 3:23pm PST

Primjerice, ako svaki mjesec kupujete knjigu, razmislite o tome da se učlanite u knjižnicu. Naravno da je lijepo imati sve knjige koje obožavate na svojoj polici, ali trebaju li vam stvarno sve? Možete uvesti pravilo da kupite knjigu ako vam se toliko svidi nakon što ste ju posudili iz knjižnice i pročitali.

Također, smanjivanje kozmetičkih proizvoda - osim ako niste potrošili neki pa vam treba - dobra je ideja jer ćete ubrzo vidjeti koje vam stvari trebaju, odnosno koje redovno koristite, a koje kupujete iz dosade ili reda radi.

Ako su u trendu ovog proljeća kožne jakne, a u ormaru ih imate već tri, nova vam vjerojatno ne treba - nemojte se zavaravati.

Mnogi su ovaj izazov, koji nije nimalo lak, proglasili fazom koja vam treba prije nego što pogledate Netflixov serijal s Marie Kondo, Japankom koja je zaludjela svijet svojom minimalističkom filozofijom i vještinom pospremanja. Njezina metoda također se bazira na tome da iz svog života, sasvim doslovno, izbacite sve ono što vam ne treba, odnosno sve što vam ne donosi veselje.

Savršeno vrijeme je baš proljeće, kad krećemo u detaljnije čišćenje stana.

Jeste li spremni prihvatiti #nobuychallenge?

društvene mreže

izazov

nobuychallenge

konzumerizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter