NEKA SKINNY JEANS ŽIVI VJEČNO

Treba li traperice zaista prati dva puta godišnje?!


Iris Hazler
21.01.2018.09:10
Treba li traperice zaista prati dva puta godišnje?!
Profimedia

sažeto

Pranje traperica - jednom u pola godine ili nakon svakog nošenja? Ni jedna opcija nije netočna


Iris Hazler
21.01.2018.09:10

Traperice su vjerojatno jedan od nosivijih i najvažnijih predmeta u vašem ormaru, ali glavno pitanje je kako ih dobro održavati. Prijedlozi od pranja jednom tjedno, preko jednom mjesečno pa gotovo nikada ne pomažu u odluci, stoga vam donosimo savjete kako pravilno održavati svoje trapke.

Postoje oprečna mišljenja o tome koliko se traperice učestalo smiju prati, a da pritom ne izgube svoju formu i kroj. Prvenstveno je tome razlog izjava Levi'sovog čelnog čovjeka, Chipa Bergha koji je kazao kako se traperice nikada ne bi smjele prati u perilici rublja zbog prevelike količine vode koja će im ''skratiti rok trajanja''. Umjesto toga, savjetovao je da se peru samo ciljano mrlje pomoću četkice za zube i, ako je baš iznimno potrebno, da se operu na ruke i puste sušiti. Njegova preporuka je prati traperice što rjeđe.

Ipak, ovdje dolazimo do krucijalnog razloga za pranje (nije da je potrebno naglašavati), a to je – smrad. Većina mikroba koji se nakupljaju na trapericama, uključujući stanice kože, prirodna ulja koja lučimo i bakterije, nisu štetni za zdravlje. Ali, s vremenom razvijaju određeni miris koji signalizira kako je vrijeme za pranje. Naravno, to također ovisi o tome koliko se učestalo znojite i koliko često nosite hlače, a znanstvenici tvrde kako to može biti period od dva do šest mjeseci.

Iako zvuči odvratno, postoji i kvaka u ovom sistemu, a riječ je o suhom sušenju ili – provjetravanju. Ako traperice ostavite na svježem zraku preko noći, prirodno će se većina mirisa otpustiti i one će biti spremne za još nekoliko nošenja bez pranja.

Bez obzira na to držite li se obrazloženja iz Levi'sa ili znanstvenih opravdanja, većina ljudi pere svoje traperice nakon samo jednog nošenja, ali to također nije najbolja opcija. Konstantnim pranjem, gubi se forma i intenzitet boje, a također se uništava sam materijal trapera od stalne izloženosti velikoj količini vode i sredstava za pranje.

moda

traperice

traper

denim

jeans

koliko često prati traperice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter