PITANJE JE SAD

Treba li objavljivati fotografije djece na društvenim mrežama?


Iris Hazler
04.11.2017.18:55
Treba li objavljivati fotografije djece na društvenim mrežama?
iStock

sažeto

Svaki roditelj koji se u današnje vrijeme koristi društvenim mrežama se barem jednom našao u situaciji - objaviti ovo ili ne?


Iris Hazler
04.11.2017.18:55

Jedna od najčešćih rasprava na internetu vodi se oko teme objavljivanja fotografija djece. Znate ono kada bezbrižno scrollate Instagramom i naletite na hrpu fotki beba i klinaca od ponosnih roditelja? Na Facebooku je situacija ista, dapače, s albumima punima fotki djece. Igraju se, spavaju, jedu, nerijetko i svašta drugo za što su njihovi roditelji uvjereni da je preslatko i neodoljivo. Ali je li zaista tako?

Sama ideja o objavljivanju fotografija djece donosi sa sobom brojna pitanja, od činjenice da su premali da sami odlučuju, pravu na privatnost i život bez dokumentiranog prikaza, a da ne spominjemo kako u svakom roditelju tinja i strah od nepoznatih ljudi koji te fotke mogu koristiti u užasne svrhe.

U ovom slučaju, najbitniji su privatnost i dobre postavke. Jer ako imate otvoren (public) profil, svatko, ali baš svatko može vidjeti slike vaše obitelji. Svi mi želimo imati što više uspomena, a u današnje vrijeme kada nam je tehnologija usavršena fenomenalnim kamerama, to nikada nije bilo lakše. Ali želimo li zaista da baš sve što je naše dijete napravilo ostane zauvijek zabilježeno na Internetu?

Odličan primjer celebrity roditelja koji su (više-manje) stalno pod povećalom javnosti su Ashton Kutcher i Mila Kunis koji strogo svoju privatnost drže u svoja četiri zida.

"Mi javno ne dijelimo nikakve fotografije naše djece jer smatramo da je biti javna osoba osobni odabir. A ovo je njihov privatni život i nije na nama da ga pokazujemo. Vlastiti društveni profil stvarate sa svojim sadržajem i zbog sebe, ne sa sadržajem života svoje djece'', kazao je jednom prilikom Ashton za magazin People.

Činjenica je da gotovo svaka društvena medijska platforma osmišljena s mogućnošću filtriranja neželjenog pristupa - uključujući fotografije naše djece. Od blokiranja određenih korisnika do privatnih feedova koje možete vidjeti samo uz dopuštenje, postoji dovoljno alata za puštanje određenih kontakata u naše online živote.

Hakeri i digitalna krađa su legitimna briga, stoga je najsigurnije misliti prije nego što podijelite. Ključna stavka su zdrav razum i granice, što znači da nema intimnih fotografija na tuti i za vrijeme kupanja u kadi s patkicama, nemojte odavati adresu stanovanja i povlačite strogu crtu na privatnosti kao takvoj.

Tako, kada idući put vaše dijete napravi nešto urnebesno smiješno, slatko ili nestašno, radije se proveselite s njim u tom trenutku nego da stavljate iste sekunde fotku online koja će vaš život proslaviti – lajkovima i srčekima.

djeca

obitelj

društvene mreže

roditeljstvo

online

fotografije djece

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter