Legenda o palačinkama

Tko ih je izumio, koja je najveća i zašto najskuplja košta poput avionske karte za egzotičnu destinaciju


Dina Plevnik Hajduk
17.10.2017.09:35
Tko ih je izumio, koja je najveća i zašto najskuplja košta poput avionske karte za egzotičnu destinaciju
Profimedia

sažeto

1935. u magazinu "Vogue" izašao je članak u kojem je pisalo kako su palačinke jako komplicirane za izradu te da ih se ne isplati jesti ako nisu tanke poput papira


Dina Plevnik Hajduk
17.10.2017.09:35

Cijeli svijet lud je za palačinkama, jednostavnim jelom koje se može jesti u slatkoj i slanoj verziji, a koje uz malo prakse, može pripremiti zaista svatko.

Ako i vi obožavate ovaj jednostavan obrok, donosimo priču o palačinkama koja će vas sigurno zainteresirati!

IZUMILI SU IH RIMLJANI

Stručnjaci smatraju da su prvo jelo slično palačinkama izumili Rimljani u 1. stoljeću prije Krista, a zvalo se Alita Dolcia, u prijevodu "Drugo slatko". Radilo se od mlijeka, jaja, brašna i začina te prodavalo na tržnici, kao brzi, topli obrok. Stari Rimljani zaslađivali su palačinke medom.

TRČANJE S PALAČINKAMA

1445. godine u gradiću Olney u Engleskoj započela je prva godišnja trka s palačinkama u kojoj su sudjelovale samo žene. Kućanice su morale trčati do crkve s tavama u kojima su se nalazile friško pripremljene palačinke, a ta se tradicija nastavila još desetljećima.

JELE SU SE I NA NIZOZEMSKIM SVADBAMA

U 18.stoljeću palačinke su bile rasprostranjene po cijelom svijetu, u različitim varijantama, a Nizozemci su ih nazvali pannenkoek i jeli u sklopu tradicionalnog svadbenog doručka.

MODNA BIBLIJA NIJE VOLJELA PALAČINKE

1935. u magazinu "Vogue" izašao je članak u kojem je pisalo kako su palačinke jako komplicirane za izradu te da ih se ne isplati jesti ako nisu tanke poput papira.

TETKA JEMIMA JE ZASLUŽNA ZA PRVI GOTOVI MIX ZA PALAČINKE

Prva već gotova smjesa za palačinke na policama dućana osvanula je 1890. godine, u Americi. Na kutiji je pisalo da je to recept tetke Jemime, a tvrtka koja je proizvodila smjesu je otišla tako daleko da je unajmila misionarku Nancy Green da doživotno glumi tamnoputu tetku čije se lice nalazilo na svim pakiranjima.

NAJVEĆA PALAČINKA NASTALA JE U VELIKOJ BRITANIJI

Rekord za najveću palačinku drži skupina iz Manchestera, Co-Operative Union, koja je 1994. uspjela ispeći palačinku široku 15 metara i okrenuti je kako bi se ispekla! Okretali su je dizalicom.

NAJSKUPLJA PALAČINKA ZAISTA JE ŠOKANTNO SKUPA

Kako piše Mental Floss, za tu cijenu možete kupiti avionsku kartu za drugi kraj svijeta. Najskuplja palačinka prodaje se u Manchesteru u restoranu "Opus One" hotela "Radisson Blu Edwardian", a košta 800 funti (skoro 8.000 kuna). Uključuje šampanjac Dom Perignon, jastoga i kavijar, ali ipak je palačinka.

Vjerovali ili ne, taj luksuz izgleda ovako: 

Press Foto

hrana

recept

povijest

desert

palačinke

Prica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter