ŽIVJELI I PIVILI!

Sve predrasude i mitovi o pivu i njihova prava istina


Iris Hazler
11.12.2017.15:55
Sve predrasude i mitovi o pivu i njihova prava istina
iStock

sažeto

Kultura ispijanja piva u posljednje vrijeme sve je življa, a sa sobom nosi i neke neistinite informacije koje su već postale ustaljeno mišljenje


Iris Hazler
11.12.2017.15:55

Činjenica je da nećemo povjerovati baš sve što pročitamo i čujemo, ali ponekada jednostavno neke stvari zvuče vjerojatno i istinito. Kada je pivo u pitanju, (dez)informacija ima poprilično, a mi vam donosimo devet najpopularnijih te njihovo pravo i činjenično stanje.

Mit: Pivo treba poslužiti ledeno

Pivo je najboljeg okusa kada se poslužuje  na temperaturi između 4 i 12 stupnjeva, ovisno o njegovom stilu. Velike pivovare su u većini slučajeva zaslužne za uvjeravanje kako je samo ledeno pivo dobro i ukusno, a imaju i dobar razlog za to. Hladnoća ''otupljuje'' nepce, smanjujući okus piva te potencijalno dovodi do veće količine koju će osoba popiti, podjednako kao i kada pijemo ledenu vodu.

Mit: Vino je puno zdravije od piva

Kada ljudi govore o zdravoj komponenti vina, oni prvenstveno govore o polifenolu koji se zove resveratrol. A kada usporedite vino i pivo, otkrijete da su polifenoli u pivu jednako snažni kao i oni u vinu. Znanstvenici su pomoću testova izvedenih na pivu i vinu dobili iznenađujuće rezultate koji pokazuju kako su antioksidansi koji stimuliraju oksidaciju masnoća prisutniji kod piva.

Mit: Pivo je glavni krivac za vaš pivski trbuh

Ovo je jedna od najčešćih predrasuda kada je pivo u pitanju. OK, moguće je da je pivo krivac za pojavu neželjenih naslaga na trbuhu, ali je isto tako i previše puta nezasluženo optuženo kada je debljanje u pitanju. Češki znanstvenici otkrili su kako konzumacija piva nije toliki faktor kada je povećanje tjelesne težine u pitanju. Naravno, ovdje dolazimo do toga da je sve u umjerenosti i, ako konzumirate po nekoliko piva dnevno, normalno da ćete se udebljati nekoliko kilograma, ali istraživanje tvrdi kako to vrijedi za svako alkoholno i umjetno zaslađeno piće koje se konzumira u većoj količini.

Mit: Vi jednostavno ne volite pivo

Kad netko kaže da ne voli okus piva, u 90 posto slučajeva je stvar u tome da jednostavno nisu pronašli tip piva koji im odgovara. Nisu sva piva ista, netko voli IPU, netko lager, nekome odgovara jače pečeni slad, a nekome najviše paše bezalkoholna opcija. Kako god bilo, dajte pivu šansu!

Mit: Lageri su lagani i bez okusa

Kao što ale pive imaju puno laganih stilova, tako i lageri imaju i lakše sorte. Ale pive nisu samo kremasti ale, pale ale i witbier, pa ne biste trebali ograničiti svoje opcije lagera na samo jedan tip. Tražite lager s više okusa? Pokušajte s Doppelbock i Rauchbierom.

Mit: Tamno pivo uvijek ima veći postotak alkohola

Samo zato što je pivo tamno, to ne znači da će u njemu biti više alkohola. Nerijetko tamne pive imaju manji postotak alkohola u sebi od lagera, a činjenica je kako boja ne daje nikakve naznake o gorčini i o postotku alkohola.

Mit: Sva tamna piva su ista

Tamno nije okus, a tamna boja govori samo da je korištena određena količina pečenog slada. To ne otkriva ništa o profilu okusa piva, gorčini, slatkoći. Okus daje slad, prisutnost i odsutnost voćnih okusa te pikantnost kvasca i sorta hmelja. Dakle, nisu sva tamna piva jednaka, baš kao što nisu ni sva svijetla ista.

Mit: Pivo u boci je bolje od onog u limenci

Pivo u limenkama je bolja opcija od onog u staklenim bocama. Postoje dva glavna problema za skladištenje piva u bocama: kisik i svjetlo. S vremenom, kisik koji dolazi ispod čepa mijenja okus samog piva, a izloženost svjetlu ga može dodatno ''upropastiti''. Stoga je opcija limenki bolja upravo zbog očuvanja kvalitete okusa jer sprečava kisik da izlazi, a svjetlo da ulazi.

Mit: Točeno pivo je bolje od onog u boci

Uz dobro održavanje čistoće, točeno pivo je najsvježije koje možete dobiti. Ali ovdje dolazimo upravo do faktora održavanja čistoće i sprečavanja nastanka neželjenih mikroorganizama. Stoga, ako niste baš 100 posto sigurni u higijenu birca u koji ste sjeli na pivo, radije naručite flaširanu opciju.

pivo

piva

vrste piva

lager

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter