Naglašavanje ljepote svake žene

Strije i mrlje od mjesečnice temelj su šarenih umjetničkih djela


Dolores Drvodelić
21.07.2017.10:55
Strije i mrlje od mjesečnice temelj su šarenih umjetničkih djela
Screenshot/Instagram_zinteta

sažeto

Umjetnica sudjeluje u pokretu osvješćivanja protiv seksizma


Dolores Drvodelić
21.07.2017.10:55

Sve ono zbog čega se žene diljem svijeta srame i što pokušavaju sakriti od očiju svijeta, 21-godišnja španjolska umjetnica Cinta Tort Cartró pretvara u prava umjetnička djela. Bolnu točku većine žena, strije, Cinta pretvara u šarene otiske na tijelu.

 

A post shared by ¿ CINTA (@zinteta) on Jul 11, 2017 at 11:30am PDT

Cinta se na Instagramu zove Zinteta, a ta umjetnica, koja živi nedaleko Barcelone neprestano radi na jačanju feminističkog duha, podizanju svijesti o problemima s kojima se žene neprestano suočavaju i dokidanju stigmi s kojima se žene i danas nose.

Smatra kako je umjetnost oduvijek bila oružje napretka, a tome svjedoči i trinaest tisuća njezinih pratitelja na Instagramu. Stigma koja je, sudeći po njezinoj umjetnosti, najviše smeta je mjesečnica. Krvarenje je većini žena ionako dovoljno traumatično, a situacije u kojima im procuri mjesečnica, posebno na javnom mjestu, dogodile su se gotovo svakoj ženi i niti jedna to nije dobro podnijela. Cinta je i taj osjećaj pokazala kroz svoju umjetnost, oslikavajući po ženskim gaćicama "fleke" u duginim bojama, koje se prelijevaju na tijela žena.

 

A post shared by ¿ CINTA (@zinteta) on Jun 27, 2017 at 6:52am PDT

Zadnjom objavom otišla je i korak dalje, pa bojama dodala i šljokice, uzimajući u obzir kako je redovita mjesečnica jedan od pokazatelja da je sa zdravljem žene sve u redu, a samim time zbog njezinog mjesečnog posjeta ne bismo trebale toliko negodovati.

 

A post shared by ¿ CINTA (@zinteta) on Jul 19, 2017 at 12:21am PDT

Osim oslikavanja gaćica i tijela, umjetnica se pridružila i pokretu #FreeTheNipple, koji ima sve više poklonica ljepšeg spola, a Cinta mu se pridružila u svom stilu. Fotografira djevojke s cvijećem, koje im pokriva grudi, no umjesto tučka, sredinu cvijeta krasi bradavica.

 

A post shared by ¿ CINTA (@zinteta) on Jul 1, 2017 at 3:50am PDT

Mlada Španjolka rekla je kako je u početku mislila da radi ekspersionističku umjetnost, no kako se ubrzo njezina umjetnost pretvorila u društveni komentar.

umjetnost

feminizam

strije

mjesečnica

Cinta Tort Cartro

freethenipple

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter