Mini edukacija

Što se zapravo događa s tijelom kad popiješ alkohol?


Dina Plevnik Hajduk
24.03.2017.19:55
Što se zapravo događa s tijelom kad popiješ alkohol?
Profimedia

sažeto

Je li moguće osjećati se pijano nakon prvih nekoliko gutljaja i zbog čega smo uopće pijani?


Dina Plevnik Hajduk
24.03.2017.19:55

Znaš li kako na tijelo utječe pivo, koktel ili tvoj omiljeni Martini? 

Stručnjaci kažu da je tijelu u prosjeku potrebno sat vremena da razgradi 10 ml alkohola, a sve ovisi o dobi, kilaži i brzini našeg metabolizma.

Kad popijemo alkohol, on se putem želuca apsorbira u krv. Ovo možemo osjetiti 10-ak minuta nakon što smo popili prvi gutljaj, piše Dr. Clare Morrison za MedExpress.co.uk.

Prave posljedica unošenja alkohola u organizam osjećamo tek 30 do 90 minuta nakon ispijanja pića, kada alkohol prijelazi i na druge organe.

Tu je najvažnija jetra koja razgrađuje alkohol, a tek mala količina odlazi u pluća iz kojih alkohol izlazi iz nas isparavanjem, i u bubrege, što uzrokuje znojenje.

Osjećaj da smo pijani dolazi tek kada unesemo više alkohola od količine koju jetra može razgraditi, što je, kako smo rekli, u prosjeku 10 ml u sat vremena.

Alkohol utječe i na naš mozak pa nakon sat vremena gubimo jasnu moć prosudbe, a može doći i do gubitka pamćenja, poznatijeg kao blackout. 

Kad su bubrezi u pitanju, alkohol djeluje kao dijuretik pa se znojimo i moramo češće mokriti zbog čega bi moglo doći do dehidracije. Uz alkohol uvijek pij puno vode!

Pij umjereno i pazi na zdravlje!

Dugotrajno konzumiranje velikih količina alkohola može dovesti do brojnih zdrastvenih problema kao što su visok krvni tlak, srčani udar, bolest jetre, oboljenje od raka i bolesti jetre, upozorava doktorica Morrison.

zdravlje

alkohol

izlazak

piće

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter