KRIZA MLADIH GODINA

Gala Svilan otkrila što će reći dečku kada sljedeći put ne bude mogla svršiti


Gala Svilan
28.05.2019.11:00
Gala Svilan otkrila što će reći dečku kada sljedeći put ne bude mogla svršiti
Ivana Nobilo/CROPIX

sažeto

U ovotjednoj kolumni Gala Svilan analizira fenomen djevojaka s 'daddy issuesima'


Gala Svilan
28.05.2019.11:00

Za vrijeme faksa imala sam fazu eksperimentacije. Koliko pržene hrane i epizoda 'How I met your mother' moj organizam može probaviti u jednom danu. Ukratko, pretplatila sam se na Netflix i rak u Premium paketu. U toj popularnoj seriji Neil Patrick Harris igra ulogu strejt frajera, svojevrsnu parodiju švalera po imenu Barney Stinson. Njegova uloga u seriji komični je interludij koji ozbiljne teme kamuflira u neozbiljne šale. Barney je poznat po motu "Bros before hoes" i činjenici da voli dame lakog morala. Da budemo precizniji, njegov tip su djevojke s tzv. daddy issues, nešto što bismo mi preveli kao Edipov kompleks.

Daddy issues opis je za manifestaciju nečijeg problematičnog odnosa s ocem ili potpunog odsustva istog u djetinjstvu. Neuspjeh u komunikaciji između oca i kćeri po ovoj definiciji povezan je s razvratnom ženskom seksualnošću i emotivnom inteligencijom. Koliko god voljela surovu istinu omotanu u humor poput ćebeta, ova me Barneya karakterizacija katkad znala zasmetati. Možda zato što je bila preblizu istini. Ili možda jer je nespretno oslikana. Djevojka s daddy issuesima istovremeno će biti tvoja najbolja prijateljica i najgora noćna mora. Jedan dan vodit ćete divlji, neopterećeni seks, a sljedeći će ti pripremiti rollercoaster emocija i kolekciju švicarskih noževa koje je odlučila naoštriti na tebi. Od takvih žena bole obje glave.

Omogućit će ti romantične večernje šetnje uz strap-on i razviti komplekse po tvojoj mjeri. Po internetskim teorijama, Barneyevim i freudovskim tezama, emocionalna nezrelost i seksualna promiskuitetnost proizlazi iz obiteljskih problema i nedostatka očinske figure u djetinjstvu. Ako je i tvoj najintimniji trenutak u djetinjstvu bio onaj kada si uhvatila eye-contact s Flokijem dok s*ere, ja bih se preispitala.

Ako žena izlazi sa starijim muškarcima - u potrazi je za očinskom figurom. Ako ženu privlače emocionalno nedostupni muškarci - pokušava replicirati svoj odnos s ocem. Ako žena uvijek završi s muškarcima koju je iskorištavaju - to je zato što je i njezin otac bio takav. Ako je žena teška za zadovoljiti - bila je tatina princeza. Ako se žena poseksa s vanzemaljcem - to je zato što je UFO oteo njezinog oca.

U potrazi je za konfirmacijom od frajera putem seksa jer ju nije dobila od oca u obliku brige. Ne možeš biti upotpunjena i ostvarena djevojka, bez njegove suglasnosti. Ako je nedostajala muška figura u djetinjstvu, nedostajat će i samopoštovanja. Kao da se želja za istraživanjem vlastite seksualnosti može ostvariti samo ako tatica s posla doma dolazio kasno. Ženina seksualna želja po tome može biti samo proizvod traume. Priroda je sjebala sve kad je odlučila da trbuh krulji kad je prazan, ali glava ne.

Kada govorimo o daddy problemima, uvijek govorimo o ženskom problemu. Ono se nikada ne postavlja i kao muško pitanje. Ne znam što se događa s dječacima koji nisu imali zadovoljavajuću očinsku ili majčinsku figuru u djetinjstvu, ali sudeći po svemu, priče prije spavanja ne utječu na njihov seksualni život.

Da sam znala da će moj otac imati ovoliki utjecaj na moj seksualni život, još bih u osnovnjaku kuhala obiteljske večere umjesto mame. Sljedeći put kada ne budem mogla svršiti, objasnit ću dečku da je to zato što me stari nije stigao voziti svaki dan na solfeggio u glazbenu.

Jedini oblik muško-ženskog odnosa koji nije seksualiziran, onaj oca i kćeri, mi smo uspjeli učiniti perverznim. Ako okrenemo stvar na glavačke, ako "problem" pokušavamo objasniti kroz prisustvo, a ne odsustvo očinskog lika: djevojčice koje zaista jesu imale divnog oca, nikada se neće u potpunosti seksualno opustiti? Nisu li po tome djevojke u sretnim obiteljskim zajednicama zapravo one s "problemom"? Možeš birati, hoće imati taticu doma ili taticu u krevetu?

Tolstoj je Anu Karenjinu započeo rečenicom: "Sve sretne obitelji sretne su na isti način, svaka nesretna obitelj, nesretna je na svoj." Ako ćemo povući paralelu, Tolstoj je zapravo bio Barney Simpson 19.st., a Ana Karenjina imala interne, daddy sukobe. Jer vaginalni koitus je za buržoaziju.

Gala Svilan

kriza mladih godina Gale Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter