Ne možeš dobiti ni kuglicu

Sladokusce pogodila nestašica sladoleda od vanilije


Dina Plevnik Hajduk
16.08.2017.11:55
Sladokusce pogodila nestašica sladoleda od vanilije
Profimedia

sažeto

Čak 80 posto vanilije proizvodi se u Madagaskaru koji je na proljeće pogodio tropski ciklon


Dina Plevnik Hajduk
16.08.2017.11:55

Inače nismo neki fanovi običnog sladoleda od vanilije, ali sada kad smo čuli da bi ga moglo ponestati, baš nam se jede...

Nakon najavljene nestašice Nutelle, krize s pjenušavim vinom i francuske nestašice croassainta zbog maslaca koji kao da postaje ugrožena vrsta, na red je stigao i sladoled, ovaj put od vanilije.

Naravno, i ovaj put krive su vremenske neprilike na drugom kraju svijeta pa je Veliku Britaniju nestašica sladoleda od vanilije uhvatila na prepad, piše The Independent.

Nakon što je tropski ciklon Enawo pogodio Madagaskar, gdje se proizvodi 80 posto zaliha vanilije, tragično su stradali brojni ljudi i njihovi domovi, ali i sam urod vanilije, koju je sada teško naći na tržištu.

Slastičarnica Oddono’s Gelati obavijestila je kupce da neće moći kupiti sladoled od vanilije sve dok ne stignu nove zalihe s Madagaskara, a slično su učinile i druge radnje koje ručno proizvode sladoled s pravim sastojcima.

Važno je znati da za skupu cijenu vanilije nije odgovoran samo ciklon, piše Stylist, proizvodnja ovog mahunastog ploda zahtjeva puno truda i vremena.

sladoled

nestašica

madagaskar

vanilija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter