kako danas izgledaju dejtovi

Sjećate li se onog vremena kad su frajeri 'uletavali' curama u stvarnom životu? Danas smo svi toliko razmaženi da je puno lakše 'svajpati', a onda tek počinju komplikacije jer dalje od 'Bok' ne ide


Ines Madunić
31.10.2019.16:00
Sjećate li se onog vremena kad su frajeri 'uletavali' curama u stvarnom životu? Danas smo svi toliko razmaženi da je puno lakše 'svajpati', a onda tek počinju komplikacije jer dalje od 'Bok' ne ide
Profimedia

sažeto

Niste sigurni kako uletjeti curi ili frajeru? Neka bude iskreno i jednostavno. Ali ne prejednostavno. I nemojte komplicirati


Ines Madunić
31.10.2019.16:00

Sjedim tako nedavno s frendicom s faksa na cugi, nismo se dugo vidjele pa smo prošle puno tema, između ostalog i frajere. Počnemo se natjecati koja ima debilniju priču. Konkurencija je dosta jaka, mora se priznati, s obje strane pršte ispovijesti o stupidnim susretima, dosadnim dopisivanjima i do danas neobjašnjivom ponašanju muškaraca prema nama.

Bio je red na njoj pa krene: "Bila sam s cimericom vani i priđe nama tip - znaš, bilo je to ono vrijeme kad su tipovi još prilazili curama vani - i kaže..."

Na ovu opasku se obje srdačno nasmijemo i nastavimo jer, da, sjećamo se tih vremena i u njima više ne živimo.

Odnosno, postalo je toliko rijetko da ti netko priđe uživo da je to gotovo postao dio legende, nekakvog mita o kojem bismo možda pričali svojim unucima, ali ih nikad nećemo imati.

Posljednji put kad mi je netko prišao vani bilo je prije godinu i pol, a prije toga... Pa, ne sjećam se.

O ovome često pričam s prijateljima i prijateljicama, onima koji su single, dakako, i svatko ima neku svoju teoriju.

Jedan je prijatelj, također single i iskusan tinderaš, podijelio spoznaju do koje je došao nakon što u gradu nije prišao djevojci koja mu se svidjela. Prema njegovim riječima, prije par godina ne bi propustio tu šansu jer su se međusobno gledali i postojala je neka konekcija. Nekad davno bi se ustao, prišao i pristojno zamolio za broj telefona. Sad mu se nije dalo jer je znao da ta šansa nije zapravo propuštena; na Tinderu ih ima koliko hoćeš pa nije neki gubitak. 

Imamo previše izbora. Online dejtanje nas je razmazilo do te mjere da ne možemo zamisliti da upoznamo nekoga u stvarnom životu prije nego što ga svajpamo.

Iako se s ovom teorijom djelomično slažem, mislim da tu ima još nečega, a to je strah.

Jesmo li, zapravo, toliko nesigurni da u potpunosti izbjegavamo mogućnost odbijanja, koja uvijek postoji kad prilazimo nekome?

Na aplikacijama je to puno jednostavnije. Ako te netko ne lajka, nećeš ga ni zapamtiti. Samo ideš dalje. Tvoje samopouzdanje neće primiti udarac jer se ništa nije dogodilo. Ne dobiješ notifikaciju da netko nije zainteresiran, samo ako je odgovor pozitivan.

Uživo je to ipak nešto drugačija priča. Ako nekome priđeš, uvijek postoji šansa da će te odbiti; reći da je zauzet/a ili da jednostavno nije zainteresiran/a. Nije lako čuti to u lice. Iako vam do te osobe nije stalo i vjerojatno je se također nećete sjećati već sutra, malo zapeče. Ošteti vas. Svajp nikad nikoga nije oštetio i potpuno ste sigurni.

A kad ste već tamo, na aplikacijama, druga je priča kako započeti razgovor. To zahtijeva totalno drugačiji set vještina nego u klubu, gdje možete uletjeti s jednostavnim: "Šta piješ?"

Početak komunikacije na Tinderu uglavnom ide s "Bok" ili "Hej", što samo po sebi nije problematično, iako nije baš ni poziv na razgovor. Dopisivanje je druga forma i ne možete uletavati nekom na isti način kao i uživo. Traje duže, za početak; kad napišete "Bok" morate čekati povratni pozdrav s druge strane, ali onda bi bilo jako dobro da imate nešto osim "Kak si, šta ima" nakon toga. Nitko vas neće zapamtiti, a te rečenice ne znače ništa. 

U porukama možete biti izravniji - zamislite da je činjenica da ste se matchali s nekime zapravo pozdrav. Krenite s razgovorom!

Nedavno sam objavila status o tome kako me lik na Tinderu pitao na kojim sam sve koncertima bila i to me potpuno izbacilo iz takta. Nekima nije bilo jasno zašto, ali je zapravo vrlo jednostavno.

Takva su pitanja toliko bezlična i basic da vrlo jasno pokazuju da drugu osobu ne zanima baš ništa o meni. Slična pitanja koja idu u istu košaru su "Što slušaš?", "Koji su ti hobiji?" ili "Koji si kvart?" 

Također, u opisu sam napisala da volim koncerte - na pitanje na kojim sam sve u životu bila je dosta nemoguće odgovoriti. Možda da se ograničimo na ovaj mjesec ili barem ovu godinu?

Da se razumijemo, samo malena promjena bila bi dovoljna da sve zvuči ljepše i zanimljivije.

Primjerice, pitanja "Koji je najbolji koncert na kojem si ikad bila?" ili "Slušaš li cajke?" su sasvim na mjestu. Pokazuju da vas zaista zanimaju neke informacije o toj osobi. Ionako smo tamo svi toliko otuđeni, zašto da taj osjećaj produbljujemo?

Shvaćam da neki ljudi nisu vješti u pisanju poruka i općenito takvoj komunikaciji, ali zašto ne biste bili iskreni oko toga - možda se iznenadite reakcijom.

Nedavno mi se jedan dečko javio i odmah napisao da nije za neko dopisivanje i da bi radije da odemo na kavu. Dojam je odmah bolji, a najbolji su oni koji izaberu nešto iz tvog profila pa s time ulete. Stvarno nije potrebno toliko truda.

S druge strane, ne treba biti ni previše kreativan u tim uletima. Prijateljica je jednom dobila čitav esej od lika kao pozdravnu poruku u kojoj je argumentirao kako je on pravi čovjek za nju i da zna se ona osjeća usamljeno i nevoljeno, ali srećom - on je tu da je spasi.

Ohladi, brate, ne znamo se, kemija se ne događa preko tipkovnice, dopisivanje nije dejt. Prije nego što nekoga vidiš nemoj se upuštati u takve priče. Možda ti se uživo uopće ne svidi.

Detaljne smo savjete za Tinder već objavili - od toga kako napraviti kvalitetan profil do toga što tamo ne treba raditi - pa ih se možete prisjetiti u našem tekstu.

SVE TAJNE TINDERA Tipovi su mi govorili da žele vezu pa se nikad više nisu javili, slali su fotke penisa ničim izazvani i gnjavili me danima nakon što sam ih odbila

Ali, voljela bih istaknuti jednu, nekima možda očitu stvar, a ta je da vrijeđanje u prvoj ili bilo kojoj drugoj poruci nije seksi. Iz osobnog iskustva znam da to nije svima zdravorazumski. Svjesna sam tehnika pick up artista koji već godinama podučavaju mladiće da žene padaju na to kad ih se izvrijeđa, suptilno ili ne, a onda se da manji kompliment. Teorija je da se žene tada žele dokazati i počnu komunicirati s tipovima koji ih vrijeđaju.

Molim vas, nemojte. Nisam sigurna tko vas je povrijedio, ali svatko od nas ima svoje probleme. Zaista nema potrebe da upadate nekome u inbox na aplikaciji za dejtanje s uvredama. Tako nećete doći ni do seksa ni do upoznavanja neke ok osobe.

A da se vratimo na početak teksta i susret s frendicom - kako bi nas demantirao, svemir nam je za stol poslao mladića koji je htio započeti razgovor. Međutim, malo je pretjerao s pićem pa je jedva stajao, a nije baš ni razgovijetno pričao. Povrijedile smo ga i poslale natrag za stol s prijateljima do kojeg je jedva došao teturajući.

Nada umire zadnja, ipak postoje. Pitanje je samo - kakvi su?

Tinder

Bubble kolumna

online dejtanje

uleti

Nekad je singl bolji od albuma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter