KRIZA MLADIH GODINA GALE SVILAN

'Severina se osjeća kao žena kojoj se približava pedeseta, nisu je vidjeli dok se ne utegne u hulahupke od 15 dena da bi sakrila ono malo naslaga sala oko koljena, špeka oko boka'


Gala Svilan
04.06.2019.11:00
'Severina se osjeća kao žena kojoj se približava pedeseta, nisu je vidjeli dok se ne utegne u hulahupke od 15 dena da bi sakrila ono malo naslaga sala oko koljena, špeka oko boka'
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

sažeto

U ovotjednoj kolumni Gala Svilan osvrće se na standarde ljepote koji su u današnje vrijeme preveliki. Nekad je, piše mlada kolumnistica, poptuno u redu osjećati se nesigurno i loše


Gala Svilan
04.06.2019.11:00

Nedjelja je i upravo je iskliznula iz kreveta, iz svojih svilenih plahti zbog kojih se svakog jutra osjeća kao princeza. Ali Severina se jutros ne osjeća kao princeza, jutros se osjeća kao Winnie the Pooh. Kao žena kojoj se približava pedeseta. Svi joj ponavljaju da izgleda mlađe, da blista, da zrači, no oni ju nisu vidjeli u jutarnjim satima. Nakon što popije previše mlijeka i zbog intolerancije na laktozu napuhne se poput balona. Dok se ne utegne u hulahupke od 15 dena kako bi sakrila ono malo naslaga sala što se nakuplja oko koljena. Koliko god vježbala i pazila na prehranu, koljena će uvijek otkrivati godine. Hvata se za ono malo špeka oko boka, kao da mijesi mljeveno meso. To malo extra sala naslijedila je od majke. S njim ima love and hate relationship. S jedne strane ponosna je jer prepoznaje neke svoje tjelesne karakteristike kod majke, a s druge strane je mrzi zbog toga.

Osjeća se kao prijevara.

Ima tih dana, kada joj sve njezine naslovnice izgledaju kao jedna velika, ružna laž. Zna da lice s naslovnice nije lice koje ona svakog jutra gleda u ogledalu. Ovo lice koje vidi u odrazu nisu namjestili najbolji vizažisti, nisu smisleno nanijeli podlogu, puder, rumenilo, fikser i shimmer. Posebno osmišljen make-up za bljesak kamere. Grivu joj nisu natapirali frizeri, odjeću joj nije birala djevojka koja zna koje su njezine nesigurnosti. U kojoj košarici joj prsa izgledaju kao cice, a u kojima kao dojke. Možete li zamisliti Sevku s dlakavim nogama i čupkom ispod pazuha? Ja ne mogu, ali duboko u sebi znam da i njoj rastu dlake. Nitko se ne rađa savršen, barem se ja tako tješim.

Svoje nesigurnosti sprema u zadnju ladicu toaletnog ormarića, zajedno sa svim ostalim hijaluronskim, DD, antiaging i lifting kremama čudnih francuskih naziva. Obavlja svoju klasičnu rutinu uređivanja, oblači steznik gaće i sunčane naočale kako bi sakrila podočnjake i godine.

Izlazi pred novinare i fotografe. ŠKLJOC ŠKLJOC PUH!

Novinarka: Seve, izgledaš fenomenalno! Možeš li otkriti za čitatelje koja je tvoja tajna?

Severina: Bitno je voljeti sebe. U svim oblicima i godinama. Više se ne opterećujem komentarima, mišljenjima, tuđim viđenjima ljepote.

Sophia Loren: Sve što vidite, dugujem špagetima.

Emma Watson: Osjećati se lijepom, nema veze s time kako izgledaš.

Monica Bellucci: Ne uzrujavam se više oko fizičkog izgleda. Samo se smijem.

Nemojte mi prodavati laži da je smijeh vaš lijek za nesigurnosti! Mislim, smijem se i ja sebi samoj svaki put kada se skinem u gaće, ali iz potpuno drugih razloga.

Ne znam za vas, ali kada čitam citate o samopouzdanju i shvaćanju vlastite vrijednosti, češće se osjećam gore nego li bolje. Pa zar sam ja jedina koja u rasporedu ima dane za bizarne, neutemeljene i smiješe navale nesigurnosti? Od toga zašto mi je drugi prst na nozi duži (thnx mama) do rupice na bradi (thnx tata). Kada je nasljeđivanje od staraca u pitanju, radije bih nasljeđivala devize od malih cica.

 
 
 
View this post on Instagram

#jebiga

A post shared by Gala Svilan (@gigaguns) on Mar 19, 2019 at 3:57pm PDT

Duboko u sebi nadam se da se i Severina i Scarlett Johanson ponekad ovako osjećaju. Da su si sexy poput Peter Griffina iz Family Guya, da nisam sama u ovome i zbog toga komična. Prije menge iskreno sam fascinirana svojom anatomijom. Kako tako štrkljave noge i ruke mogu nositi toliku škembu, a da se jednostavno ne prevrnem pri svakom koraku? Izgledam kao neuspjeli eksperiment Josefa Mengelea. Kao da je nacistički doktor umjesto blizanaca odlučio spojiti Stanlija i Olija.

Nakon neuspješnih pokušaja da se razvedrim citatima, prebacujem se na svoju guilty YouTube playlistu. Možda me Beyonce i John Legend urazume. Znate onu playlistu koju sve imate, nazovete ju "Strong and independent", ali ju također postavite na private da ju nitko ne vidi, jer ste kukavica. Krene tako John: "Love your curves and all your edges, All your perfect imperfections", a u spotu mu glumi Chrissy Teigen, manekenka sa Sports Illustrated Swimsuit naslovnice. Dobro, dal' se netko ovdje sa mnom sprda?

Nakon dva neuspjela pokušaja da svoje nesigurnosti dovedem pod kontrolu, odlazim na kavu kod prijateljice. Kavu naravno poput Isusa pretvaramo u pivo. Pod djelovanjem alkohola i blagoslova Isusa Krista i ona se meni otvara o svojim nesigurnostima. Kaže, ima ogromnu ranu na obrvi. Toliko je neprijatna za vidjeti da ju religiozno svakog jutra skriva slojevima šminke i olovke. Mrzi skidati make-up, jer ne želi da ju itko vidi takvu. Naravno, Isus Krist i ja udružili smo se u namjeri da ju nagovorimo da nam pokaže tu svoju strašnu obrvu, da nam se ogoli emocionalno.

Skida debeli sloj olovke vatom i otkriva... NIŠTA!

Ja ništa ne vidim! Trebala je upaliti dodatnu lampu kako bi mi nakon tri pokušaja uspjela pokazati gdje se skriva ta "grozna rana". Nasmijem se slatko i kažem joj da ne pizdi, da umišlja gluposti i priča pizdarije. Ona se smrkne jer "ja ne razumijem" i da za nju to nije mala stvar. Kažem joj da se ispričavam, da joj ne želim povrijediti osjećaje i da sam sigurno da će pronaći muškarca koji će je voljeti unatoč toj strašnoj deformaciji. I naći će ga, jer je toliko zgodna da nas zbog nje svakog puta iz kluba prate barem tri frajera. Jedina mana koju ima je ona koju si je umislila u glavi.

Oduvijek sam skeptična prema izjavama savršenih ljepotica koje me gledaju s naslovnica. Za potpunu samouvjerenost, potrebna je poprilična doza egoizma. Samo su najveći idiotu uvijek sigurni u sebe, ne preispituju svoju kvalificiranost, znanje, ljepotu. Samopropitivanje je odraz inteligencije, ali i ljudskosti.

Sam cilj takvih izjava je dobronamjeran i potreban je svima. Meni, tebi, Slavici iz frizerskog salona "Slavica" i Jozi iz Međimurja koji crusha gym svaki dan, ali i dalje ne izgleda kao Ryan Gosling (užasno me zabavlja pomisao na međimurskog R. Goslinga) Čak je i Kolinda otišla na dijetu. Čovjek bi pomislio da kada dođeš na funkciju predsjednice, zadnje o čemu razmišljaš je body image. Imaš bitnijih stvari o kojima brineš. No, mi žene smo multipraktične. Čak i kada nemamo vremena za razmišljanje o glupostima, mi ćemo ugurati dijetu u svoj prenatrpan raspored. Jer prioriteti su subjektivna stvar.

Ukratko, samo sam htjela reći da je OK. OK je ako se ponekad osjećate kao Pumba iako znate da ne bi trebali. Da je OK da niste uvijek 100% sigurni u sebe i svoje bore, ekstra kilograme i čudne prste na nogama. Svi imamo loše dane, a sigurna sam da ih i Sevka ima. I da joj rastu dlake ispod pazuha.

Severina

Gala Svilan

kriza mladih godina Gale Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter