Koje su najprljave stvari koje dodirujete?

Profesor mikrobiologije dao si je truda te istražio. I ne, nije ono od čega se strahovali, mnogo je gore, otkrio je gdje se kriju milijuna bakterija, a te predmete stalno koristite


100posto
15.10.2019.11:25
Profesor mikrobiologije dao si je truda te istražio. I ne, nije ono od čega se strahovali, mnogo je gore, otkrio je gdje se kriju milijuna bakterija, a te predmete stalno koristite
Profimedia

sažeto

Većina prljaviih stvari nalazi se, na žalost, u vašem domu 


100posto
15.10.2019.11:25

Što mislite, koje su najprljavije stvari koje dodirujete svaki dan? Ne morate ni pokušavati dati brzinski odgovor jer su male ili gotovo nikakve šanse da pogodite. Odgovor na ovo pitanje zna profesor mikrobiologije Charles Gerba sa Sveučilišta Arizona, on je proveo detaljno istraživanje pa sa sigurnošću može reći koje su.

U kupaoni je nezgodno

Vjerojatno se nikad ne bi sjetili ručnika, i to onoga koji se nalazi pored lavaboa. Bakterije vole vlagu, tu im je pogodno mjesto za razvijanje.

'Ručnici su dobri kada trebate osušiti kožu, ali i za sakupljanje bakterija', upozorio je Gerba. Usput je dao savjet da se ručnici redovno mijenjaju te da ih treba staviti na pranje već poslije prvog tuširanja.

via GIPHY

Tu je i čaša za četkicu za zube, i ona se treba redovno čistiti. Potvrdili su to i podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji kažu da su bakterije iz ovih čaša izvor bakterija i zaraza u čak 27 posto slučajeva. I treća stvar nalazi se u vašem domu, a radi se o spužvicama za pranje suđa.

"To je najprljavija stvar u vašem domu. Ima barem milijun bakterija i pravo je leglo mikroogranizama koji nam mogu naštetiti", naglasio je profesor Gerba.

Na listi je i mobitel

Na neslavnoj listi našlo se mjesto i za mobitel. I za njega Garba kaže da je leglo bakterija, stoga preporučuje da se s vremena na vrijeme očisti sredstvom za dezinfekciju.

Profimedia

I za kraj tu su košarice u supermarketima. Njih je nazvao 'domom za escherichiju coli'.

'Ljudi stalno dodiruju ručke nakon što su dirali sirove prehrambene proizvode', naveo je Garba glavni razlog.

dodirivanje

najprljavije stvari

newsletter

Prijavite se na Newsletter