Opusti se, ali ne previše

Profesionalnost prije svega: Kako se (ne) ponašati na poslovnom tulumu


100posto
03.12.2018.09:00
Profesionalnost prije svega: Kako se (ne) ponašati na poslovnom tulumu
iStock

sažeto

Vrijeme je predbožićnih poslovnih tuluma, a ovo su pravila kojih se trebaš držati


100posto
03.12.2018.09:00

Pred kraj godine inbox nam je uglavnom pretrpan pozivnicama za poslovne tulume. Tvrtke organiziraju zabave za svoje zaposlenike i suradnike kako bi proslavili proteklu godinu i u dobrom raspoloženju ušli u novu sezonu. Iako nas sve veseli otvoreni šank, fancy catering i partijanje s kolegama, poslovni tulum nije kao svi drugi. Da, ljudi vas pozovu da se podružite u opuštenom izdanju, ali nemojte to shvaćati tako doslovno. Neka pravila postoje i njih biste se trebali držati. Profesionalnost neka vam uvijek bude ispred svega i uvijek se sjetite toga da ćete se sutra ponovno morati pojaviti na poslu, među svim tim ljudima od kojih očekujete da vas shvate ozbiljno.

Raspitaj se o dress codeu

Informacije o tome vjerojatno će pisati na samoj pozivnici, a ako nisi sigurna/siguran u to što znači "business casual" ili "black tie", svakako informiraj na vrijeme. Svakako je u redu doći u nešto svečanijem izdanju nego što dolaziš na posao, ali nemoj pretjerati. Party haljina je dobar izbor, ali nemoj dolaziti na tulum u najkraćoj minici koju inače nosiš za noćne izlaske.

Nemoj previše piti

Godišnji poslovni party služi da se družiš s ljudima s kojima si u poslovnom odnosu i bolje ih upoznaš izvan radnog mjesta. Sasvim je prihvatljivo, pa čak i poželjno da spustiš gard i opustiš se. Ali, to ne znači da trebaš iskoristiti otvoreni šank do kraja. Pazi na svoje granice i nemoj pretjerivati s alkoholom. Zapamti da se sutra ponovno moraš pojaviti na istom poslu s tim istim ljudima i biti profesionalna/profesionalan. Ako budeš padala/padao od pijanstva izgubit ćeš svu reputaciju koju si gradila/gradio dosad.

A ni previše jesti

Nije dobra ideja doći praznog želuca. Pojedi, ali nemoj se ponašati kao da nikad u životu nisi jela/jeo štrukle ili ubacivati kanapee u usta kao da ti je to zadnje. Nema smisla da se laktariš oko stola s hranom. Pokušaj samo biti umjeren u svemu i jedi više iz pristojnosti nego iz gladi.

Nemoj plesati kao da te nitko ne gleda

Ideš na salsu ili si nedavno baš uvježbala Beyonceinu koreografiju? Krenula je tvoja pjesma i odlučila si svima pokazati svoje najseksi plesne pokrete? Zaustavi se, vjetre, jer neće dobro završiti. Na tulumu si, ali nikad nije vrijeme da pokazuješ kolegama i kolegicama da tvoji bokovi ne lažu. Smanji doživljaj i slobodno pokaži da znaš plesati, ali nemoj zavoditi. Jednostavno nije profesionalno.

Zaboravi flertanje

Baš kao i seksi ples, traženje nekoga s kime ćeš otići doma te večeri zaista nije poželjno na poslovnom tulumu. Ako ti se na taj način sviđa kolega/kolegica, upoznaj se, popričaj i razmijenite brojeve, ali nemoj biti napadan/napadna i nemoj pretjerivati s flertom. Pogotovo ako popiješ koju čašu viška. Sjeti se da ćeš tu osobu možda sutra sresti na hodniku, a ne želiš da ti bude neugodno.

Nemoj tračati

Sigurno će se tamo naći onaj kolega kojem nikad nisi oprostio što ti je zabio nož u leđa ili kolegica koju ne možeš vidjeti očima. Ipak, probaj se suzdržati i ne tračati i ogovarati nekoga tko je sigurno u istoj prostoriji - možda baš kraj ili iza tebe. A možda ogovaraš s njihovim nadređenim ili dobrim kolegom. Svoje negativno mišljenje zadrži za sebe. Isto tako, nemoj govoriti loše stvari o svojoj poziciji, šefu ili općenito o tome kako je tvrtka u kojoj radiš loša. Poslovni party zaista nije ni vrijeme ni mjesto da to radiš - zapravo, ne postoji pravo vrijeme ni mjesto za to, ali ako možeš, probaj pričekati da budeš na neutralnom teritoriju.

Nemoj isprobavati šale

Recimo da imaš neobičan smisao za humor. Lijepo, tvoji prijatelji sigurno obožavaju tvoje morbidne viceve. Ali, gospođa iz računovodstva možda neće. Ako imaš neke "rubne" viceve ili nešto što još nisi isprobao pred većom i nepoznatom publikom, poslovni tulum možda nije najbolje mjesto za to. Ako već moraš biti u centru pozornosti, koristi "provjereni" materijal.

Nemoj ostati zadnji

Koliko god dobar bio tulum, stvarno ne trebaš pomesti pod. Nipošto nemoj otići prvi, ali kad vidiš da se ekipa pomalo razišla, vrijeme je da i ti odeš. Pogotovo ako sutra ujutro moraš doći na posao - nemoj ni pomisliti na to da ne dođeš idući dan raditi jer svi će znati da je to zato što si pretjerao. A to ti sigurno neće uzeti kao olakotnu okolnost kad budeš tražio povišicu ili promaknuće. U pristojno vrijeme pozdravi se s ekipom i kreni doma.

Party crashers upadaju na tvoj tulum i donose super nagrade!

Ako radiš tulum ove subote i želiš se pobrinuti da se o njemu još dugo priča, uključi se u naš party natječaj i zagarantiraj sebi i svojoj ekipi ludu zabavu!

Prijavi svoj tulum, pokaži nam jesi li party princess ili party animal i iznenadi sve ovom super nagradom – Sensation energy ekipa će crashati tvoj party, nagraditi sve s poklonima i paketima proizvoda te energizirati vaše druženje!

Natječaj se odvija kroz četiri tjedna kruga i možeš sudjelovati u svakom od njih! Prijaviti se možeš svaki tjedan od ponedjeljka u 10 sati do petka u 10 sati, imena dobitnika ćemo objaviti u petak u 11 sati u našem Party specijalu, a već dan nakon, u subotu iza 20 sati, ti dolazimo na tulum! Posljednji krug prijava završava u petak 14. prosinca.

Prijavi se popunjavanjem obrasca svojim osobnim podacima kako bismo te mogli kontaktirati u slučaju dobitka, odgovori kreativno na nagradno pitanje, a naš party žiri će odabrati najkreativnije među vama. Sretno!

*U natječaju mogu sudjelovati samo osobe starije od 18 godina, a nagrada se odnosi samo na tulume na području Zagreba.

party

tulum

Party Crashers

poslovni tulum

newsletter

Prijavite se na Newsletter