Bubble štivo

Prevruće vam je? Ovi izvrsni islandski krimići rashladit će vas usred ljeta


100posto
04.08.2018.12:30
Prevruće vam je? Ovi izvrsni islandski krimići rashladit će vas usred ljeta
iStock

sažeto

Ako vas privlače kriminalistički romani, imamo odlične prijedloge koje nećete ispuštati iz ruke ni na plaži


100posto
04.08.2018.12:30

Ono što sa sigurnošću možemo zaključiti jest da su islandski krimi romani uspjeli poljuljati cijeli svijet pa i Hrvatsku. Uz Norvežane i Šveđane, Islanđani se nalaze pri samom vrhu ako je u pitanju pisanje romana s dosta iskrivljenom radnjom. Naravno, sve to rade s puno ukusa i stila tako da su romani koje ćemo vam danas predstaviti krimići koje nikako ne bi trebali zaboraviti staviti na listu knjiga koje morate pročitati.

"Močvara" - Arnaldur Indriðason

Ovaj krimić se i dan danas provlači kroz ruke mnoštva čitatelja. Indriðason, dvostruko nagrađivan Nordic Crime Novel nagradom, uvodi nas u životne dileme policijskog inspektora Erlendura Sveinssona koji mora riješiti slučaj smrti sedamdesetogodišnjaka i brinuti za kćerku narkomanku koja je trudna.

Promo

Zajedno sa svojim najboljim prijateljem Sigurðurom Oliem pronalazi mrtvo tijelo Holberga, za kojeg se uspostavi da je bio čovjek kojeg su mnogi voljeli, međutim, bio je zločinac i silovatelj. Kako bi riješio slučaj, Erlendur kreće kopati po prošlosti te time saznaje sve više tajni Holberga.

"Plava lisica" - Sjón

Sjón je autor koji bi mogao biti intrigantan jednoj posebnoj skupini čitatelja, a to su obožavatelji glazbenice Björk. Naime, njih dvoje su jako dobri prijatelji a osim što možete pročitati Sjónov roman "Plava lisica", možete poslušati i neke lijepe stihove koje krije iza svog imena. No, u romanu nas vodi na jedno vrlo začarano mjesto gdje se razlika između čovjeka i prirode gotovo i ne primijeti.

Promo

Fridrik je užasno volio svoju pokćerku Abbu. Ona je imala Downov sindrom što se 1883. Smatralo teškom retardacijom, ali nikome ju nije htio predati, pa čak ni na dan njenog pogreba. U lijes je natrpao kamenje, a nju je odlučio pokopati u svom vrtu gdje joj je mjesto. Na taj način spasio ju je od okrutnog svećenika, silovatelje Baldura. Mnoge tajne će izvirati u stotinjak stranica romana.

"Snježno sljepilo" - Ragnar Jónasson

Na Island je stigla zima te na malo izolirano mjesto Siglufjördur moguće je doći samo kroz stari planinski tunel. Ari Thor tek je završio policijsku akademiju te dobiva ponudu za posao u Siglufjörduru. U državi vlada ekonomska kriza te odlučuje prihvatiti posao iako se njegova dugogodišnja djevojka Kristin tome protivi.

Promo

U konačnici odlazi sam tamo. Dočekuje ga načelnik Tomas koji ga uvjerava da je Siglufjördur mirno mjesto te da se skoro ništa ne događa tu. Vrlo uskoro uspostavi se da njegove riječi nisu bile istinite. Pronalazi se mrtva, polugola žena u snijegu natopljenom krvlju, dok gotovo u isto vrijeme umire poznati pisac. Ari preuzima stvar u svoje ruke, međutim, put do pronalaska zločinca nije miran.

knjige

Island

bubble štivo

krimić

newsletter

Prijavite se na Newsletter