Zašto dižemo rolete i gasimo telefone

Pravi razlozi koji stoje iza svih iritantnih pravila u avionu


Dina Plevnik Hajduk
29.05.2017.10:00
Pravi razlozi koji stoje iza svih iritantnih pravila u avionu
Profimedia

sažeto

Pravila koja moramo poštovati u avionu ponekad znaju biti zaista iritantna no ovdje su kako bi nam osigurala maksimalnu sigurnost 


Dina Plevnik Hajduk
29.05.2017.10:00

Nakon nekoliko sati meškoljenja, baš ste se uspjeli namjestiti na sjedalu kad dolazi stjuardesa i upozorava vas da morate uspraviti sjedalo jer ćete uskoro sletjeti.

Ionako se užasavate aviona pa vas gašenje svjetala dodatno uznemiruje, a vaša je frendica jako ljuta što mora ugasiti pametni telefon premda je upravo usred svađe s dečkom?

Pravila koja moramo poštovati u avionu ponekad znaju biti zaista iritantna no ovdje su kako bi nam osigurala maksimalnu sigurnost u slučaju da nešto krene po krivu.

Otkrivamo što stoji iza svakog avionskog pravila za putnike! 

Zašto moramo podići rolete za vrijeme slijetanja?

Ovo pravilo nije stvoreno samo kako bi omogućilo putnicima da uživaju u pogledu. Ako dođe do lošeg slijetanja ili rušenja aviona, važno je da i lijeva i desna strana budu pregledne kako bi osoblje i putnici mogli brzo pronaći najbolje mjesto za evakuaciju.

Profimedia

Zašto moramo uspraviti sjedalo prije slijetanja?

Ako dođe do problema, putnici koji se nalaze kraj prozora teže će izaći iz sjedala ako je ispred njih neko sjedalo spušteno. I ovo pravilo tu je kako bi spašavanje putnika proteklo što glađe.

Zašto moramo ugasiti pametne telefone?

Pametne telefone moramo ugasiti kako se signali ne bi miješali s navigacijskim sistemom i sustavom za komunikaciju, objašnjava Harro Ranter iz Aviation Safety Networka.

Zašto se prije uzlijetanja svijetla u avionu gase?

"Očima je potrebno 10 do 30 minuta da se naviknu na gledanje u mraku. Svijetla se gase kako bi se navikli na tamu u slučaju da je potrebna evakuacija.", objasnio je pilot Jon Lewis za Telegraph.

Profimedia

Zašto stjuardese uzimaju slušalice i jastuke prije slijetanja?

I ovdje je riječ o sigurnosnim mjerama. Ako dođe do strke, bespotrebne stvari koje leže po avionu samo će napraviti dodatnu gužvu.

Zašto se najveći broj pravila odnosi na baš slijetanje?

Čak 40 posto fatalnih nesreća dogodilo se za vrijeme slijetanja. Sva ova pravila tu su kako bi nam osoblje pomoglo da što prije izađemo iz aviona.

 

avion

putovanje

bubble putovanja

let

pravila

pravi razlog

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter