Uskoro u Zagrebu

Poetika omiljenih i omraženih 'sebića' u švicarskom filmu 'Selfie'


100posto
21.05.2019.09:30
Poetika omiljenih i omraženih 'sebića' u švicarskom filmu 'Selfie'
Screenshot

sažeto

Od 3. do 8. lipnja u Zagrebu se održava 29. Animafest


100posto
21.05.2019.09:30

U Zagrebu se od 3. do 8. lipnja održava 29. Svjetski festival animiranog filma na kojem će se prikazati najbolje od svjetske produkcije animiranih filmova.

U velikom natjecanju dugometražnih filmova ove je godine devet filmova, ali ne zaboravite i na bogat popratni program, od radionica i predavanja sve do prikazivanja nekih od najzanimljivijih svjetskih animiranih filmova.

Jedan od njih je i film "Selfie" švicarskog autora Claudiusa Gentinette, koji propituje ulogu popularnih autoportreta u suvremenom društvu.

SELFIES_TRAILER from Claudius Gentinetta on Vimeo.

Sadržajno suvremen, animacijski prividno klasičan, a izvedbeno ritmično-ubrzan u skladu s našim prijemom digitalnih sadržaja, ovaj švicarski film u poetici omiljenih i omraženih "sebića" pronalazi i tipske turističko-epikurejske i erotske motive, ali progovara i o dokumentarnom potencijalu fotografske forme koja "demokratski" registrira ratove, bijedu i bolest, s posebnim afinitetom prema šokantnom, neprikladnom i sramotnom. Iako neskriveno kritičan, istražujući fenomen digitalnih autoportreta i narcizma multiperspektivno, s obje strane mobilnih uređaja i globalno, "Selfie" svojom postmodernom mnoštvenošću istovremeno izaziva prezirni smijeh, vrtoglavicu i strepnju nad civilizacijom.

Screenshot

Claudius Gentinetta afirmirani je švicarski animator i grafički umjetnik, rođen 1968. u Luzernu. Godine 2012. sudjelovao je u panoramskom programu Animafesta filmom "Spavanje" (korežirao ga je s Frankom Braunom, s kojim je napravio i do sada svoj posljednji film "Odmor otočana" 2015.), dok su mu "Ludilo i Žičara" prikazani u retrospektivi švicarske animacije 2010. 

Nakon kraćeg izbivanja sa svjetske animacijske scene filmom "Selfie" priskrbio si je niz nagrada na festivalima u Švicarskoj, Rusiji, Španjolskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Film "Selfie" nastao je slikanjem preko fotografija koje su potom skenirane i digitalno obrađene.

selfie

filmski festival

animirani filmovi

Animafest

newsletter

Prijavite se na Newsletter