TEHNOLOGIJA I LJEPOTA

Plavo svjetlo iz vašeg mobitela, tableta i laptopa može biti krivac za starenje vaše kože


Iris Hazler
05.02.2018.18:00
Plavo svjetlo iz vašeg mobitela, tableta i laptopa može biti krivac za starenje vaše kože
iStock

sažeto

Znamo da neugodno plavo svjetlo iz mobitela i kompjutora može imati negativan utjecaj na naš san, ali utječe i na stanje naše kože


Iris Hazler
05.02.2018.18:00

Plavo svjetlo s lakoćom zavarava naš mozak jer mu šalje signale kao da je riječ o dnevnom svjetlu. Stoga je najbolje prije spavanja izbjegavati skrolanja po mobitelu, tabletu i laptopu kako bi nam se mozak odmorio i tijelo dobilo kvalitetnu količinu sna. Ali, plavo svjetlo ne djeluje samo na naš mozak, već i na našu kožu. Naime, dermatolog Howard Murad proveo je istraživanje koje potvrđuje kako plavo svjetlo uzorkuje povećanje hiperpigmentacije kože.

Prekomjerno plavo svjetlo ubrzava proces oksidacije, uzrokuje hiperpigmentaciju, oksidativni učinci izazivaju upalu i oštećuju kožnu membranu, što je čini sklonijom znakovima starenja, povećanom neujednačenom tonusu kože, mrljicama, pigmentaciji i borama.

Kako bi izbjegli ovakve posljedice pretjeranog korištenja mobitela, laptopa, ali i tableta, promijenite na postavkama zaslona opciju žute pozadine. Postoji i opcija skidanja aplikacija koje će filtrirati plavo svjetlo u žuto. Postavite si vrijeme kada idete spavati do buđenja, a svjetlo će se promijeniti u skladu s tim.

Naravno, to samo rješava problem emitiranja plave svjetlosti u večernjim satima, a ako ste zabrinuti zbog mogućih oštećenja kože, svakodnevno koristite kremu sa zaštitnim faktorom, čak i ako radite u zatvorenom prostoru. Ili jednostavno - koristite manje mobitel.

ljepota

beauty

mobitel

koža

starenje

bore

koža lica

laptop

zdravlje kože

tablet

plavo svjetlo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter