Samo za fanove

Pet stripova koje svakako želimo vidjeti na malim ekranima


100posto
11.05.2019.12:00
Pet stripova koje svakako želimo vidjeti na malim ekranima
Promo

sažeto

Oni su itekako zaslužili kvalitetnu ekranizaciju


100posto
11.05.2019.12:00

Ovaj se vikend u prostorima Hrvatskog društva likovnih umjetnika održava 22. festival stripa Zagreb Comic Con. Cijeli su Meštrovićev paviljon tako okupirali likovi koji caruju filmskim platnima i malim ekranima zadnjih deset godina (trenutno se na raznim kanalima i streaming servisima prikazuje više od 30 serija nastalih po stripovima, te ih je još toliko u produkciji). Serije nastale po pričama iz devete umjetnosti očigledno su u trendu, pa smo se i mi odlučili zajahati taj val i predložiti pet stripova koji zaslužuju ekranizaciju.

Saga

Cijeli opus Braina K. Vaughana savršeno pristaje u tv format, bilo da se radi o Ex Machina (superheroj postaje gradonačelnik New Yorka i mora se baviti zavrzlamama kojih se ne bi sramila niti Kuća karata) ili Y the Last Man (Kako bi svijet izgledao da odjednom izumru svi muškarci, osim jednog. No taj bi serijal uskoro trebao postati film).

Promo

Ono što bi mi htjeli vidjeti od Vaughana na malim ekranima je Saga. Priča o vojnicima dvaju zaraćenih strana koji se zaljube i postanu roditelji, a samim time i odmetnici za oba režima, prepuna je zanimljivih lokacija, živopisnih likova i opasnih situacija. No to nije ono što čini Sagu toliko zanimljivom.

Saga je prvenstveno strip o obitelji, onoj u koju se rodimo i onoj koju biramo, te o žrtvi koju smo spremni podnijeti da ih zadržimo.

Dylan Dog

Kvaliteta produkcije serija napokon je dosegla razinu na kojoj bi ikona talijanskog stripa mogla zaživjeti u svom punom sjaju.

Promo

Atmosferične, melankolične, strašne i većinom jednobrojne avanture detektiva koji istražuje nadnaravne pojave savršeno bi se mogle prenijeti na male ekrane. Većina fanova, uključujući nas, seriju zamišlja kao kombinaciju novog Sherlock Holmesa, zone sumraka i pulp noir filmova 50-ih godina prošlog stoljeća, u produkciji BBC-a naravno.

100 metaka

Što biste vi napravili da vam netko bespovratno uništi život i nekoliko godina kasnije se pred vas stavi sto metaka kojima se ne može uči u trag i sve ostalo potrebno za savršenu osvetu, a u zamjenu ne trebate napraviti ništa? Biste li prihvatili ponudu?

Upravo s tom premisom počinje noir krimić Briana Azzarella i postaje sve luđi kako se priča razvija.

Promo

Mafija, plaćeni ubojice, tajna društva, skupa odjela, nerazriješene prošlosti glavnih likova i tarantinovsko nasilje čine sastojke jednog od najuzbudljivijih stripova u zadnjih deset godina i odličan predložak za kriminalističku seriju kakvu još nismo vidjeli.

Metabaruni

Alejandro Jodorowsky nikada nije uspio napraviti svoju verziju Dune. Umjesto toga smo dobili jedan od najboljih dokumentaraca o kreativnosti (Jodorwsky's Dune) i uvid u to koliko je zapravo njegova vizija utjecala na pop kulturu zadnjih trideset godina. No Jodorowsky nije u potpunosti napustio svoju viziju.

Promo

Najbliže svojoj verziji Dune došao je kroz serijal Metabaruni, raskošnoj svemirskoj operi koja se rasteže kroz galaksije i generacije s jedinstvenim pečatom originalnosti kojeg Jodorowsky stavlja na svaki svoj projekt. Ove godine su na Zagreb Comic Con-u među gostima Valentin Secher i Niko Henrichon, crtači Metabaruna, pa možda saznamo i neku ekskluzivu koja će nas razveseliti.

Fables

Fables ili Bajke Billa Willinghama bile su u planu za ekranizaciju još prije desetak godina,točno u vrijeme kada su Živi mrtvaci došetali na male ekrane, no tada su se produkcijski troškovi činili prevelikima za jednu seriju. Umjesto originalnih Bajki nastala je

Bilo jednom, osrednja kopija genijalnog stripa koja je uzela glavnu premisu i pretvorila je u sapunicu s likovima iz bajki.

Promo

Sam strip bavi se likovima iz bajki koji su prognani u moderan New York te posljedicama izgnanstva i života u ljudskom velegradu. Veliki zločesti vuk je šerif, Princ sitni ženskaroš , Snjeguljica radi u gradskoj upravi, a Pinocchio se mora nositi s time da je 400 godina star muškarac u tijelu djeteta (i još uvijek djevac)... Dalek od bajki uz koje smo odrasli, ali puno bliže onome s čime se moramo nositi kao odrasli ljudi (uz, naravno, čarolije, trolove i sva ostala bića iz svijeta mašte).

Crtani romani šou

stripovi

Zagreb Comic Con

newsletter

Prijavite se na Newsletter