GASTRO ČAROLIJA ISTOČNE HRVATSKE

Pet jela koja morate probati u Slavoniji i Baranji: Znate li da postoje dva glavna tipa kulena?


PR
22.10.2019.11:35
Pet jela koja morate probati u Slavoniji i Baranji: Znate li da postoje dva glavna tipa kulena?
Vlado Kos / CROPIX

sažeto

Dva su glavna tipa kulena i to slavonski i baranjski, a razlikuju se jer Baranjci osim mesa, češnjaka, slatke i ljute paprike te soli, stavljaju i papar, i to bijeli


PR
22.10.2019.11:35

Jesen je idealno doba godina za istraživanje istoka Hrvatske: temperature su ugodne, a komaraca više nema. Osmjesi domaćina su postojano široki, a hrana fenomenalna!

Kulen

Dorian Horvat / CROPIX

Postoje dva glavna tipa kulena i to slavonski i baranjski, a razlikuju se jer Baranjci osim mesa, češnjaka, slatke i ljute paprike te soli, stavljaju i papar, i to bijeli. Za proizvodnju kulena koriste 90% mesa prve kategorije - but, kare i lungić, a 10% je kvalitetne masnoće, odnosno tvrde leđne slanine, i to od svinja produljena tova, od 160 do 170 kg, jer što su deblje, smanjuje se kakvoća mesa. Naravno, receptura i metoda je koliko postoji i kuća, a jedna je da se nabijeni kuleni dime hladnim dimom na grabu, jasenu i bukvi jer je to bijelo drvo bez tanina i smole. Idealni uvjeti u kojima zriju su vlaga od 75 do 85 posto te temperatura koja ne smije biti veća od 15 stupnjeva, otkrili su nam u OPG-u Matijević.

Šaran na rašljama

Vlado Kos / CROPIX

Šaran na rašljama posebna je delicija i prilično atraktivno izgleda pa si svakako bar jednom priuštite to jelo. Za rašlje je važno ne oštetiti kožu ribe, a iznutrice morate temeljito odstraniti kako biste dobili čisto meso. Posebno obratite pozornost na gorku pločicu na ribljem vratu, odmah ispod škrga, jer zna zagorčati okus. Od začina se tradicionalno koristila samo sol, iako ljudi znaju staviti još malo ulja i paprike. Obilno posolite po koži i mesu ribe jer će kroz kožu “uzeti” točno onoliko soli “koliko joj je potrebno”. Rašljama treba malo više od pola sata da budu spremne za jelo, ali dobro pazite kako koža rumeni, jer tada treba okrenuti.

Fiš

Vlado Kos / CROPIX

Kaže se da riba pliva tri puta; prvi put u Dunavu, zatim u kotliću pa u vinu i zato se nakon dobrog fiša obavezno pobrinite za vinsku pratnju. Ako ste od bijelog vina, najbolje je sljubiti čašu dobre graševine, a ljubitelji crvenog vina doći će na svoje uz čašu Cuvéea. Najvažnije kod fiša iliti ribljeg paprikaša je svježa riba i dobra mljevena paprika. Obično se radi od šarana ili štuke, ali svakako možete dodati i koju babušku koja će dodatno pridonijeti slatkoći. Fiš nikad nemojte miješati jer će vam se riba u tom slučaju raspasti i zato kotlić treba samo lagano protresti ili “zavrtjeti” (baš kao kod pripreme brudeta). Što se tiče tijesta, najbolji su domaći rezanci.

Čvarci

Boris Kovačev / CROPIX

Gotovo svaka slavonska kuća radi čvarke od otopljene svinjske masti. Zanimljivo je kako je u tradiciji poznato i sušenje i dimljenje šarana te se počelo promišljati da tu namirnicu vrate iz zaborava i ako je adekvatan kao suho meso, zašto ne pokušati napraviti i “čvarke”. U svakom slučaju, vrlo ih je zahtjevno raditi kod kuće, tako da je u svakom slučaju bolje pitati lokalce za provjerenu adresu gdje ih možete kupiti, a potom i grickati u svoja četiri zida kad se budete prisjećali slavonskog putovanja.

Tačkrle

Željko Grgić / CROPIX

“Torbice” ili jastučići od krumpirova tijesta najčešće se pune pekmezom od šljiva, ali često ćete naići i na one nadjevene makom, orasima ili vrhnjem. Tačkrle, tačci, taške ili tačke jedno su od onih jela koja nas vraćaju u djetinjstvo i koja su bila obavezna na bakinim ručkovima.

hrana

Slavonija

gastronomija

Baranja

fiš

čvarci

tačkrle

kulen

šaran na rašljama

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter