PRINOVA NA PUTU

Ovo su stvari koje moraš napraviti kada saznaš da si trudna


Iris Hazler
02.08.2017.17:30
Ovo su stvari koje moraš napraviti kada saznaš da si trudna
iStock

sažeto

Test za trudnoću pokazuje dvije crtice? Čestitamo, postat ćeš mama!


Iris Hazler
02.08.2017.17:30

Trudnoća se s razlogom naziva i drugo stanje, a nakon početnog šoka, ovo su stvari koje je bitno napraviti u prvim tjednima trudnoće.

Počni uzimati prenatalne vitamine

Većina doktora savjetuje uzimanje prenatalnih vitamina čim saznaš da si trudna. Zašto? Zbog njihove nutritivne vrijednosti koje su esencijalne za razvitak zametka, posebice u prva četiri tjedna trudnoće. Pri kupovini vitamina obrati pozornost da sadrže minimalno 400 miligrama folne kiseline (krucijalne za bebino zdravlje) te omega-3 masne kiseline (koje pomažu u rastu bebe).

Nazovi svog ginekologa

Iako ti je test na trudnoću pozitivan, većina ginekologa ne prima trudnice šest do osam dana nakon posljednje menstruacije. Stoga, odmah nazovi svog ginekologa i naruči se za pregled kako bi sve bilo pod stručnom kontrolom.

Provjeri sastojke svog make upa

Najvažniji koje trebaš izbjegavati su ftalati, kemikalije često pronađene u kozmetičkim proizvodima koje mogu biti štetne za razvoj djetetovih organa. Ovi naftni derivati najčešće se nalaze u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno "fragrance" ili "parfum". Sve što sadrži ftalate lijepo proslijedi frendicama ili – baci.

Uvijek imaj uz sebe vodu i grickalice

Hormoni počinju divljati, a kao rezultat je teško predvidjeti kada će ti se šećer u krvi odjednom spustiti. Najbolja obrana za takve situacije jest uvijek sa sobom imati grickalice i bocu vode, najbolje paketić badema ili voće koje će ti brzo vratiti šećer u normalu.

Raspitaj se o porodiljnom dopustu na svom poslu

Osim ako se ne bore s nepodnošljivim jutarnjim mučninama, većina žena čeka kraj prvog tromjesečja kako bi podijelile vijest o dolasku bebe. Ali to ne znači da ne možeš i ranije provjeriti kako funkcionira porodiljni dopust na tvom poslu te koje papire trebaš srediti, donijeti, potpisati i poslati.

Fotkaj se

Da, zvuči smiješno, ali tijelo će ti se u iznimno kratkom roku početi naočigled mijenjati pa zašto to ne bi sve zabilježila?  

zdravlje

trudnoća

trudnica

mama i beba

jutarnje mučnine

prenatalni vitamini

ftalati

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter