NISU NAJDIVNIJI

Ovo su snovi koji najčešće sanjamo, a evo što znače


Iris Hazler
06.11.2017.18:00
Ovo su snovi koji najčešće sanjamo, a evo što znače
iStock

sažeto

Snovi su oduvijek pomalo mistični te ih se od davnina na razne načine pokušava protumačiti


Iris Hazler
06.11.2017.18:00

Snovi oduvijek fasciniraju ljude, još od davnina su tražili odgovore na njihovo značenje. S medicinskog stajališta, snovi nastaju u REM fazi kao rezultat izražene aktivnosti i pražnjenja moždanih funkcija, dok ih je kroz povijest u psihološkom aspektu najviše približio Sigmund Freud. Njegovo tumačenje jest kako su naši snovi zapravo naša podsvijest koja isplivava dok spavamo, a koju smo potisnuli dok smo budni.

Ipak, postoje neki tipovi snova koji su učestali, a rezultat su nečega što često viđamo ili proživljavamo, ili posljedica naših strahova potisnutih u podsvijest.

Padanja s visine i stepenica

Vrlo česti snovi su i oni u kojima vidite stepenice koje nestaju pa vi nemate gdje, ali i visina te pad s visine ili propadanje. Vjeruje se kako su ovi snovi rezultat brojnih emocionalnih problema, turbulencija i svojevrsne borbe sa samim sobom.

Smrt bliske osobe

Još jedan od vrlo čestih snova je i sanjanje gubitka bliske osobe. Ovakvi snovi su jako uznemirujući, a od davnina se smatra kako smo tako produžili osobi koju smo sanjali život.

Zubi

Snovi o zubima ubrajaju se u najčešće snove koje sanjamo. Mogu biti raznoliki, a najčešće se radi o pokvarenom zubu, zubu koji boli, krvari ili ispada. Rjeđe sanjamo bijele i zdrave zube. Smatra se da snovi o zubima u tom smislu simboliziraju upravo nas same, našu moć i samopoštovanje koje možda u tom trenutku na javi gubimo ili ga nemamo dovoljno. Isto tako, ovakav san se tumači kao mogući gubitak ili bolest nekog bližnjeg, pa smo obično nakon buđenja iz takvog sna vidno uznemireni.

Gubitak moći govora

Nekada u snu želite nešto reći ali ne možete. Netko vas proganja, a vi ne uspijevate ispustiti ni glasa i pozvati pomoć, moć govora se gubi u trenutku kada je najpotrebnija. Ovo je najčešće posljedica prekobrojnih problema koji vas sputavaju u normalnoj svakodnevici, a rezultiraju ovim tipom košmara.

Voda

Simbolika vode u snu je vrlo jaka, posebice jer može biti bistra, mutna, brzog toka ili mirna, duboka ili plitka. Možemo sanjati sebe kako plivamo u hladnoj vodi ili kako se utapamo. Prema tumačenjima, voda i nema baš tako pozitivnu simboliku, ma kakva da je. Upućuje na to da budemo oprezni na javi i da se čuvamo. Obično se odnosi na naše emotivno stanje, na trenutna osjećanja i nešto što trenutno proživljavamo na javi.

bubble kviz

spavanje

san

snovi

značenje snova

tumačenje snova

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter