KNJIGE KOJE SU OBILJEŽILE 2017.

Ovo su najbolji romani koje smo pročitali ove godine


100posto
16.12.2017.17:00
Ovo su najbolji romani koje smo pročitali ove godine
Profimedia

sažeto

Došlo je i to vrijeme kada slažemo liste iz prošlosti i razmišljamo o budućnosti 


100posto
16.12.2017.17:00

Koliko se nevjerojatnih stvari dogodilo ove godine, od politike do umjetnosti i mode – bilo je tu svakakvih čuda, dobrih i loših. Što se tiče knjiga, ova će nam godina definitivno ostati u sjećanju jer je objavljen nevjerojatan broj dobrih naslova. To je odlično za čitatelje, ali nam otežava izbor onih najboljih. Odlučili smo se za sljedeći kriterij: razmišljat ćemo o svim romanima koje smo pročitali i reći „stop“ u nekom trenutku. Evo koje su knjige ostavile dojam na nas, a uz to imale sreću da se na njima zaustavimo prilikom pisanja ovog članka.

Press Foto

Sluškinjina priča – Margaret Atwood

Možda najutjecajnija knjiga godine svuda u svijetu. Istoimena serija spasila ju je od zaborava te je (ponovno) učinila ogromnim bestselerom. U svijetu bliske budućnosti rađa se sve manje zdrave djece. U državi Gilead (koja je sadašnja Amerika), na vlast je došla moćna skupina koja bespoštedno širi religijsku propagandu i stvara vrlo kruta pravila za život. Žene služe isključivo za rađanje, a ako su iz nižih slojeva društva, onda ih uzimaju kao „sluškinje“. Pojam je pod navodnicima jer je njihova prava uloga nešto jezivo. Pročitajte je, vrlo važna knjiga. (Lumen, 149,00 kn)

Press Foto

Ciganin, ali najljepši – Kristijan Novak

Iako je objavljena još krajem 2016., knjiga je procvjetala tek ove godine. Drugi Novakov roman oduševljava sve više čitatelja, a njegov značaj za hrvatsku književnost postaje veći svakim danom. Dugo nismo imali domaći bestseler ovog tipa – omiljena je među čitateljima, ali i kritičari unisono pjevaju o njoj hvalospjeve. Mnogi su se pitali zašto se najviše čitaju prijevodi sa stranih jezika, a onda je došao Kristijan i sve promijenio. Ako želite pročitati samo jedan naslov domaćeg autora, preporučujemo da to bude ovaj. (Ocean More, 149,00 kn)

Press Foto

Tko nađe, njegovo – Stephen King

King piše već četiri desetljeća (minimalno). Od njegovih 60-ak romana većina ostaje u kanonu književnosti i čita se iz generacije u generaciju. Ovo je bila njegova godina s obzirom na to da je doživio ekranizacije mnogih svojih knjiga. Roman o kojem je riječ također je povezan s televizijskom serijom: „Gospodin Mercedes“. Ovo je drugi dio trilogije, a specifičan je po izboru žanra. Naime, ovo je punokrvni krimić, iako je prepun raznog literarnog blaga. Idealan uvod u opus ovog velikana. (Znanje, 99,00 kn)

Press Foto

Nevjerojatnost ljubavi – Hannah Rothschild

Prvi roman ove autorice odlična je priča o izgubljenoj slici nevjerojatne vrijednosti. Igrom sudbine to djelo, po kojem je nazvan i roman, završi u rukama kuharice koja baš i nema dodira s umjetnošću. Kada se to pročuje, razni osebujni likovi kreću u potragu za slikom. Svaki od tih likova ima svoju razrađenu priču te dobivamo tapiseriju koja povezuje sve slojeve društva, ali i različita povijesna razdoblja. Jedan od naratora, i to vrlo duhovit, je i sama slika. Ona nam povremeno priča o svojim „pustolovinama“ te nam na usta stavlja zadovoljni smiješak. (Mozaik knjiga, 119,00 kn)

Press Foto

Priča o novom prezimenu – Elena Ferrante

Eh, Elena Ferrante… jako volimo njezina knjige. U ovome trenutku ona je jedna od najomiljenijih, ali i najcjenjenijih autorica na svijetu. Ovo je drugi naslov u tetralogiji o dvjema prijateljicama iz Napulja. Prva je knjiga govorila o njihovom djetinjstvu u siromašnom predgrađu, a u ovoj ih pratimo kroz godine u kojima su na pragu zrelosti. Kao i kod svake velike knjige, radnja nije sve što ćete dobiti čitajući je. Prava epska priča i dragulj koji vrijedi čuvati i ponovno iščitavati. (Profil, 129,00 kn)

knjiga

knjige

roman

Sluškinjina priča

Ciganin

ali najljepši

najčitaniji romani 2017.

Tko nađe

njegovo

Nevjerojatnost ljubavi

Priča o novom prezimenu

newsletter

Prijavite se na Newsletter