Smije li se poklon proslijediti i što darovati šefu?

Ovo su moderna pravila za darivanje poklona, koja će vam olakšati nadolazeće blagdane


Dina Plevnik Hajduk
16.12.2017.12:00
Ovo su moderna pravila za darivanje poklona, koja će vam olakšati nadolazeće blagdane
Profimedia

sažeto

Ako nam netko pokloni jako skupi poklon, moramo li uzvratiti istom mjerom?


Dina Plevnik Hajduk
16.12.2017.12:00

Bliži se vrijeme darivanja, a mnogi od nas pitaju se što će kupiti bližnjima i koliko će nas to koštati.

Trebamo li svakome koga posjetimo odnijeti neki darak, smije li se poklon koji nam se ne sviđa prepakirati i pokloniti dalje te što pokloniti kolegama?

Myka Meier, stručnjakinja za bonton koja već godinama djecu i odrasle uči lijepom ponašanju pozabavila se tom temom i objasnila koja pravila vrijede danas, piše House Beautiful. 

MORAMO LI UVIJEK DONIJETI DOMAĆICI POKLON?

"Da!", objašnjava Myka Meier. Svaki put kad idete u goste, domaćici bi trebali donijeti neki darak, čak i ako kaže da ne donosite ništa. To ne mora biti ništa skupocjeno, već samo zgodan znak pažnje. Vino i čokolada uvijek su dobrodošli, a možete donijeti i prigodne salvete, podmetače, kolač koji ste sami ispekli, svijeću...

KAKVA SU PRAVILA KAD SU KOLEGE U PITANJU?

Ako radite u velikom uredu, kolači i peciva bi mogli biti najbolji izbor za svečane prigode. Kad je Božić u pitanju, odlična ideja je Tajni Djed Božićnjak - igra u kojoj se imena svih kolega ubacuju u šešir i izvlače pa tako svaka osoba samo jednom kolegi mora kupiti poklon, a do božićne zabave nitko ne zna tko će koga darivati. Ukoliko ste bliski samo s nekoliko kolega i želite dati poklone samo njima, to napravite u tajnosti. Šefovima niste dužni darovati nikakav poklon, osim ako je to praksa u vašoj firmi.

ŠTO NAPRAVITI KAD VAM NETKO URUČI POKLON, A VI NEMATE NIŠTA ZA NJEGA?

Nemojte se ispričavati i skretati pažnju na to da nemate poklon. Prebacite fokus na to kako vam se poklon koji ste dobili sviđa i kako ste zahvalni. Ako će vas činjenica što niste uzvratili poklon kopkati i dalje, uvijek možete poklon poslati ili uručiti naknadno.

JE LI PROSLJEĐIVANJE POKLONA PRISTOJNO?

Myka ne preporučuje da poklone koji vam se ne sviđaju prosljeđujete dalje, jer bi, ako vas otkriju, mogli povrijediti dvije osobe - onu koja vam je poklon dala i onu kojoj ste ga dali vi. Ako se ipak odlučite na ovakav potez, jer ste dobili dva ista predmeta i sigurni ste da će se osobi kojoj prosljeđujete poklon on biti koristan, budite oprezni. Pakiranje bi trebalo biti originalno i neoštećeno, a na papiru ili ukrasnoj vrećici ne bi smjelo biti tragova da ste taj poklon vi dobili.

AKO NAM NETKO POKLONI LUKSUZAN POKLON, JESMO LI DUŽNI UZVRATITI ISTOM MJEROM?

Kad je darivanje u pitanju važna je misao, a ne novac, tvrdi Myka Meier. Ako vam netko pokloni jako skup poklon, niste mu dužni pokloniti nešto jednako skupo, ali bi bilo lijepo kad bi se potrudili i pronašli ili izradili nešto što će u toj osobi probuditi pozitivne emocije.

KOJA JE NAJČEŠĆA GREŠKA KOJU LJUDI RADE KAD SU POKLONI U PITANJU?

Loša prezentacija. Poklon bi uvijek trebao biti lijepo i pažljivo zamotan i dolaziti uz čestitku ili karticu s imenom osobe kojoj je namijenjen.

Hvala Myka, spremni smo za blagdane!

Instagram

Dodatnu inspiraciju za blagdane pronađite u našem blagdanskom specijalu.

božić

bubble božić

poklon

kolege

šef

ured

dar

što pokloniti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter