Nema veze s djevičanstvom

Ovo je pravi razlog zbog kojeg mladenke nose bijele vjenčanice


Dina Plevnik Hajduk
14.06.2017.12:50
Ovo je pravi razlog zbog kojeg mladenke nose bijele vjenčanice
iStock

sažeto

To što nosimo bijele vjenčanice samo pokazuje koliko smo pomodne, pokazuje povijest


Dina Plevnik Hajduk
14.06.2017.12:50

Ženama koje po drugi put ulaze u brak, kao i onima koje se udaju za vrijeme trudnoće često se savjetuje da ne nose bijelo jer ono označava 'čistoću', no takvo tumačenje vjenčanice potpuno je krivo.

Žene su stoljećima godinama nosile vjenčane haljine u raznim bojama, u skladu s njihovim statusom i kulturom, a kao vjenčanica često je morala poslužiti najljepša haljina koju je mladenka imala u ormaru jer je bilo preskupo kupovati novu. Cilj mladih udavača bio je predstaviti svoju obitelj u najboljem svjetlu.

Na vjenčanjima u Kini, Indiji i Pakistanu žene tradicionalno nose crvenu vjenčanicu što simbolizira sreću, a povjesničari ističu kako su mladenke kroz povijest izbjegavale zelenu boju koja prema mnogim vjerovanjima donosi nesreću.

Plava boja bila je ta koja je predstavljala čistoću i krepkost zbog čega se i dan danas u Americi predlaže da mladenka na vjenčanju ima barem nešto u toj boji.

Bijela haljina trend je postala tek više od 150 godina, točnije 1840. godine kada je britanska kraljica Victoria odlučila obući haljinu u boji snijega za svoje vjenčanje.

Profimedia

Kako je bila najveća trendseterica svog vremena, žene su brže bolje krenule kopirati 'modni ispad' elegantne kraljice pa su se sve češće pojavljivale pred oltarom u bijelom što je dovelo do tradicije koje danas poznajemo i štujemo kao nepisano pravilo.

via GIPHY

vjenčanje

mladenka

povijest

kraljica

tradicija

kraljica Victoria

bijela vjenčanica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter