INKWELL VS. VALENCIA

Ovo je najpopularniji Instagram filter među ljudima s depresijom


Iris Hazler
31.08.2017.18:10
Ovo je najpopularniji Instagram filter među ljudima s depresijom
iStock

sažeto

Nova istraživanja pokazuju kako postoji iznenađujuća povezanost između mentalnog zdravlja i korištenja Instagrama


Iris Hazler
31.08.2017.18:10

Istraživači sa Sveučilišta Harvard i Sveučilišta u Vermontu nedavno su objavili studiju u kojoj su koristili strojno učenje kako bi pregledali fotke na Instagramu, a zaključak je kako  ova vrsta analize može biti preciznija kod dijagnosticiranja depresije od liječničke.

Autori Andrew Reece i Christopher Danforth proučili su više od 43.000 fotografija s Instagrama od 166 ljudi, od kojih je 71 prethodno dobilo dijagnozu depresije. Koristili su analizu boja i algoritamsko prepoznavanje lica kako bi se utvrdilo određeno ponašanje koje je ukazivalo na to je li osoba depresivna ili ne i uspoređivali su rezultate s prethodnim dijagnozama pacijenata.

Do kraja studije, Reece i Danforth zaključili su kako je njihova računalna formula za analizu Instagramovih slika ispravno identificirala depresiju u 70 posto slučajeva u usporedbi sa stopom preciznosti dijagnoze liječnika od 42 posto.

Istraživanje je također pokazalo i još nekoliko odraza mentalnog zdravlja kod objava slika na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža. Naime, osobe s depresijom objavljivale su češće i imale su veću vjerojatnost da će postavljati slike koje su uključivale njihova lica. Osim toga, dok su zdravije osobe najčešće koristile svijetli filter Valencia, najpopularniji filter među depresivnim pacijentima bio je crno-bijeli Inkwell. Slike poslane od strane depresivnih ljudi također su same po sebi bile mračnije, zrnatije i plavkaste u cjelokupnoj kompoziciji od onih fotografija koje dijele njihove zdravije kolege.

 

A post shared by Christele Zepeda (@christelemicah) on Aug 30, 2017 at 1:31pm PDT

Reece i Danforth nadaju se kako će njihovo istraživanje dovesti do boljih metoda za dijagnosticiranje depresije, konkretnije uključivanjem novih tehnologija. Napominju kako bi se društveni mediji mogli pokazati kako iznimno vrijedan alat za praćenje mentalnog zdravlja.

Instagram

zdravlje

depresija

mentalno zdravlje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter