Za savršeno zlatnu koricu

Ovo je magična temperatura za svaku pećnicu, a zašto je baš taj broj stupnjeva presudan za ukusna jela?


100posto
29.10.2019.19:00
Ovo je magična temperatura za svaku pećnicu, a zašto je baš taj broj stupnjeva presudan za ukusna jela?
Profimedia

sažeto

Francuski kemičar zaslužan je za preciziranje recepata koji zahtjevaju pečenje u pećnici


100posto
29.10.2019.19:00

Torte, kolači, pite, kruh sva ova fina jela peku se na 180 stupnjeva Celzija. Jeste li se ikad upitali po čemu je baš ta temperatura pećnice 'odabrana' da bismo od sirovih namirnica dobili pečenu, mirisnu i ukusnu hranu?

Ta brojka uklesana je u svete knjige kulinarstva zahvaljujući francuskom fizičaru i kemičaru Louisu Camilleu Maillardu, podatak je iz knjige 'The Royal Society of Chemistry'.

Za sve je zaslužna znanost

"Bez Maillardove kemije ne bismo imali tamni kruh i zlatnu puretinu, naši kolači i peciva bili bi blijedi i anemični, a izgubili bismo karakterističnu boju pekarskog krumpira", piše u toj knjizi.

Profimedia

Drugim riječima upravo ova temperatura zaslužna je za zlatnu boju proteina i šećera koja nastaje na - 180. stupnju.

Prije pekari nisu imali pećnice s preciznim mjerenjem temperature pa su se upute u receptima pisale po principu: 'peći se na niskoj, srednjoj ili visokoj temperaturi'.

A svaka domaćica zapravo zna da je temperatura od 180 stupnjeva Celzija zapravo srednja temperatura pečenja, koja je 'najsigurnija' da nešto ne zagori.

slastice

pećnica

pečenje

newsletter

Prijavite se na Newsletter